Buizen en Bluetooth (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.03.2020, 09:07 (1509 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 06.03.2020, 09:34

Aangestoken door het verhaal van DaanK over zijn Arbeiderskastje ben ik ook aan het knutselen geslagen en heb nu een Bluetooth-set die eerst moet opwarmen. Ik heb een leuk, maar niet te kostbaar toestel van zolder afgestoft, een Erres KY504 uit 1950. Om de verminking minimaal te houden heb ik de unit ingebouwd in de achterwand. Zo ziet dat er uit als je het AB-tje er tegenaan zet:

[image]

De Erres hoefde zelfs niet te worden uitgekast, ik kon de voedingsdraden aan de gloeilippen van de trafo solderen, die zijn van achteraf bereikbaar. Van voren of van de zijkant zie je niks aan de radio. Er is een klein afstandsbedieninkje bijgekomen waarmee je op de muur boven de radio mag mikken.

Niet dat het voor Bluetooth nodig is om iets te bedienen... want bij power up gaat de unit direct in de Blauwe modus en kun je meteen verbinding maken, geluid afspelen en regelen zonder de unit te bedienen.
Maar met de AB (of de knopjes op de achterwand) kun je ook naar FM omschakelen en zenders kiezen. Er zit ook een 3.5mm AUX ingang op en een USB socket voor MP3.

Wil je toch via de radio AM luisteren (Lang, Midden, Korte golf), geen probleem. Een grammofoonschakelaar vonden ze bij Erres te duur, de aansluitbussen zitten rechtstreeks over de volumepot. De lage uitgangsimpedantie van de bluetooth sluit signalen van de detector mooi kort. Trek je het stekkertje eruit dan heb je weer je oude Erres geluid. Of gooi het powerschakelaartje op de achterwand om: dan wordt bluetooth stroomloos, de uitgangsimpedantie wordt enorm hoog en het kortsluiteffect verdwijnt.

Je kunt het er ook weer uit slopen, hou je alleen een achterwand met wat gaten over. Hier de achterwand van binnen. Powerschakelaar, Voeding (1N4007, pi filter van 220u caps en 10R), unit. Eronder zit de coax voor FM:

[image]

En hier is een bovenaanzicht van de bluetooth eenheid. Er zitten zo te zien maar twee of drie chipjes op, de grote is een 78M05, lijkt me een regulatortje. De witte connector is voor uitgang, maar in plaats daarvan heb ik een afgeschermd draadje aan de onderkant gesoldeerd. Er zit ook een meerkleurendisplay op, hier te zien als groot wit blok. Links in de hoek het slingertje is de bluetooth antenne.

[image]

De Erres was indertijd 5 euro (moest wel stevig gerepareerd worden). De BT unit is ongeveer 2,50 inclusief AB. Verder materiaal zeker onder de 2,50. Knutselen met afgedankt huisraad is altijd goedkoper dan een avondje in de kroeg zitten of naar de film!

O ja, en het geluid? Niet helemaal onbelangrijk. Behalve met de volumeknoppen en equaliser van de unit kun je het ook regelen met volume- en toonkraan van de Erres. Het klinkt in een woord geweldig! Goed laag, goed hoog, helder geluid! Meneer Stokvis zou er trots op mogen zijn!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum