Buizen en Bluetooth (Techniek Radio/TV)

door P. de Koning @, Castricum, 07.03.2020, 09:07 (1510 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

Onlangs ook bezig geweest met zo'n projectje:

Een jonge dame kwam met het verzoek om een buizenradio op de plank te kunnen zetten. Het toestel moest wel kunnen spelen. Tja en dat valt haar keuze op een AM radiootje uit Hongarije, een Orion-R999F.

Het toestelletje had al vele verhuizingen meegemaakt en was ook intern nogal eens verhuisd. Het serviceluik ontbrak en daardoor waren spoelen afgebroken en weg, onderdelen verbogen etc. Kortom een ding wat als decoratie neergezet moest worden of anders in de kliko zou belanden. Reparatie was zinloos. De Oost Europese kwaliteit en opbouw speelde daarbij ook een grote rol.

Het is een toestel met E-buizen, hetgeen ik een belangrijk punt vond om een BT ontvanger in te bouwen. Ik er een wat betere kwaliteit BT ontvanger ingebouwd met een eigen USB voeding. Aan de buitenkant is dus niets te zien.
Ik heb de kast opgeknapt, de HF-trappen spanningsloos gemaakt en dan kom je bij een compleet uitgebluste EM80. Een nieuw exemplaar vond ik voor dit doel te prijzig en eigenlijk niet nuttig. Het buisje blijft ook in de PU-stand onder hoogspanning en zal dus ook vrij snel opgebrand zijn. Een zinloos buisje laten zitten vond ik ook geen optie, maar wat dan? Ik ben bezig geweest met een Led in de voet, een Led IN het buisje (het was toch al lek), maar het resultaat was matig.
Ik kwam toen op het idee om twee meerkleuren Leds naast het buisje te plaatsen. Deze veranderen voortdurend van kleur en dat gaf een heel leuk effect ! De Led heb ik gevoed uit de gloeispanning met een kleine brugcel en elcootje.

Bijgaand wat foto's van het eindresultaat.

[image][image][image][image]

--
Ik heb elke dag Koningsdag


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum