Voorkeur regelbare voeding ; Lineair of Switched ? ? (Algemeen)

door kris @, Gent Belgiƫ, 23.07.2020, 09:14 (21 dagen geleden) @ Maarten Bakker


*) Best goed, maar ik weet nog niet alles. Ik heb op de gloeidraden van een indirect verhitte versterker die last had van brom via de eigen trafo, geen schakelgeluid kunnen horen. Ik heb hem alleen nog niet heel uitgebreid met radio's getest. Het kan natuurlijk best dat het primaire schakelende deel toch via een andere weg nog wat staat te stralen.

En omdat ik het ding hier naast me heb staan, maar even een kleine test.

Ingesteld op 6,3V heb ik onbelast een ~1kHz rimpel van minder dan 2mVtt exclusief gras en minder dan 5mVtt inclusief gras. Er zijn wel wat harmonischen, het hoogste dat ik zo op een simpele scope kan vinden is een uitslingering van rond 4MHz maar ook weer ruimschoots kleiner dan 5mV.

Ga ik belasten met zo'n 2,8A aan gloeidraden, dan is de rimpel duidelijk groter, de 1kHz rimpel gaat van een sinusachtig ding met wat gras, naar een vlakke zaagtand met een goed gevuld maar gelijkmatig gemaaid gazon. Blijft alsnog onder de 5mV.

Het "probleem" met schakelende voedingen is niet de rimpel op de uitgang, maar wat ze "in de lucht gooien". Dat zit wel binnen de normen, maar is toch vervelend als je met MG,LG,KG radio aan het spelen bent. de restsignalen storen op al die banden. Al was het maar omdat je voeding nooit ver weg staat van het DUT...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum