Welk jaartal heeft Philips voor het eerst de Mosterd C geb (Algemeen)

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 22.08.2020, 20:57 (1343 dagen geleden) @ huub.jak

Huub,

ook ik wil graag weten wanneer de productie van de "mosterd" condensatoren is begonnen. Ik ben bezig daar onderzoek naar te doen en kom daar later op terug.

In de zestiger jaren kende ik die naam nog niet (althans voor condensatoren), het was toen de C296-serie. (later 311-serie)
Dat deze condensatoren zeer betrouwbaar zijn is een bewezen feit! Dat je zeer zelden een defect exemplaar tegenkomt verbaast mij toch enigszins, aangezien het geen zelf-herstellende condensatoren zijn, zoals de ca. 5 jaar later (?) uitgekomen MKT condensatoren.
ALS ze 1 keer doorslaan kunnen ze permanent sluiting hebben, dit in tegenstelling tot de MKT C's,
die vele malen kunnen doorslaan en dan iedere keer een heel klein beetje capaciteit verliezen.

De mosterd condensatoren hebben een zeer conventionele constructie met een polyethylene-terphalate (polyester) dielectricum en een aluminium folie. Bij de meer bekende MKT (en MKP) condensatoren is geen metaalfolie aanwezig, maar is er metaal (alumiunium) op de kunststoffolie opgedamp. Dit geeft kleinere , lichtere condensatoren die bovendien zelfherstellend zijn.

Volgens mij is deze constructie van de mosterd C's, ook de reden dat zij vaak gehoormatig worden verkozen boven de tegenwoordig meer gangbare MKT condensator.

Verderop in deze thread worden ook Wima MKP condensatoren genoemd, dit zijn dus gemetalliseerde polypropyleen condensatoren. De MKP10 serie is ook gehoormatig beter dan de kleinere MKP4 serie.

Polypropyleen is een tamelijk moeilijk te metalliseren kunststoffolie, Wima heeft hier een trucje op bedacht; ze etsen de folie eerste, zodat de hechting van de opgedampte laag beter is. In de vorige eeuw stond de MKP10 serie van Wima zeer goed bekend en is in zeer veel hoogwaardige en dure versterkers toegepast. De gehoormatige verschillen kunnen bij MKP condensatoren erg groot zijn tussen de verschillende merken. Groter dan bij polyester C's.

In de tachtiger en negentiger jaren heb ik zeer veel condensatoren geleverd voor luidsprekerscheidingsfilters aan diverse fabrikanten van luidsprekerboxen. Merkwaardiger wijs kwam de een na de ander terug van MKP en ging MKC condensatoren gebruiken, omdat deze minder 'kleuring' hadden. De favoriet bleken de MKC C's van ERO te zijn.

Nog beter dan de gemetalliseerde MKC C's zijn de KC condensatoren met metaalfolie. Helaas is Bayer, blijkbaar de enigste fabrikant van een dunne polycarbonaatfolie in 2000 gestopt met de productie hiervan, en KC en MKC C's van ERO zijn nu erg schaars.

Op mijn site is een overzicht te zien van diverse soorten folie condensatoren, zie:
http://www.vanderheem.info/164-fustica_info-2.html

Indien iemand vragen heeft over bovenstaande, mag dat ook in een p.m. via het envelopje,
zodat deze condensator-thread niet te lang wordt...

Ger

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum