over stekkers (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 09.09.2020, 16:39 (13 dagen geleden) @ RR1957

Ja, grappig he, heel gewoon tot ver in midden vorige eeuw.
Gebeurden er veel ongelukken toen? Nauwelijks.
Wat had men immers toen in huis, niet veel aan licht en apparaten.
Tegenwoordig aanzienlijk veel meer met de enorme hoeveelheid
elektrische apparaten en de daarbij gebruikte verdeelstekkers.
Waarbij moderne apparaten lang niet altijd zo veilig blijken te zijn.

Dat is natuurlijk onzin, als je puur kijkt naar ongevallen door elektrocutie is dat tegenwoordig vrijwel uitgesloten in tegenstelling tot de apparatuur van 50 jaar geleden.
De boel wordt natuurlijk vaak geromantiseerd maar neem b.v. de kookplaatjes en kacheltjes met open gloeispiralen en al deze door je zelf getoonde en in dit draadje genoemde levensgevaarlijke stekkers, tussenfittingen e.d.

Vergeet ook niet de nu zo geliefde U’tjes met soms zelf geknutselde aanpassingen of het schroefje van het knopje wat zoekgeraakt was en door eentje uit de jampot was vervangen of het met Leukoplast aan elkaar geknoopte netsnoer.

Zo herinner ik me nog wel dat mijn oma bijvoorbeeld absoluut niet meer aan stekkers durfde te komen (zelfs niet aan die van de kerktelefoon!) omdat ze in de loop der jaren diverse malen een schok had gehad.
De luidspreker van de kerktelefoon had haar weliswaar geen optater bezorgd maar de knal toen de stekker per abuis in het stopcontact werd gestoken was voldoende geweest om tot dat besluit te komen.

Als ik kijk naar al het prutswerk wat (zeker vroeger) door Jan en alleman aan allerlei apparaten is verricht en die uiteindelijk op de werkbank belanden schoten de tranen soms in je ogen.
Ook nu nog wordt er op de reparatie dagen soms dingen binnengebracht waarvan je denkt: hoe is het mogelijk!
Misschien toch nog wel een voordeel van moderne apparatuur, gezien de kostprijs is het zelfs voor de knutselaar al vaak niet meer interessant om er aan te gaan klooien.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum