Variac of Serielamp? (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 24.10.2020, 17:15 (1280 dagen geleden) @ gerard

Als het alleen over het opstarten van een oude radio gaat, denk ik dat de meeste in ieder geval gebaat zullen zijn met een gloeilamp, simpelweg omdat de variac vaak ontbreekt in de hobby ruimte.
Deze bied inderdaad stroombegrenzing en kan een hoop schade voorkomen.
Maar als je de elektrolytische condensatoren van de voeding wilt formeren heb je er niets aan en dat is nu juist zo handig (en noodzakelijk!) bij toestellen die soms tientallen jaren hebben stilgestaan.
Een variac biedt een veel “hardere” spanning welke perfect te regelen is maar je moet dan wel de boel goed in de gaten houden, ideaal is in dit geval een uitvoering met zowel een spanning als stroommeter.
Persoonlijk gebruik ik in mijn hobby ruimte meestal geen van beide, maar haal een pootje van de gelijkrichter los en voed het toestel met een geregelde (zowel stroom als spanning) voeding waarbij zowel de stroom als spanning op afleesbaar is.
Overigens gebruik ik wel stroombegrenzing in serie met mijn test aansluiting, een automaat van 6A en een 1500 W halogeen buisje.
Dit voorkomt dat ik bij een eventuele sluiting 2 trappen af naar beneden moet lopen om de automaat in de groepenkast te resetten. :-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum