Telefunken Jubilate 7 schreeuwt (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 04.12.2020, 14:59 (1240 dagen geleden) @ Buizengek

Hallo Marcel,

Leuk dat het nu opgelost is. En fouten maken we allemaal. Omdat ik al zeer lang ervaring heb met reparaties van radio's en meetapparatuur dacht ik ook een keer dat moet toch kunnen en heb achter elkaar alle teercondensatoren vervangen en daarna pas de radio weer aangezet. En de radio werkte daarna niet goed.

Het zoeken naar de oorzaak heeft toen zeer lang geduurd en uiteindelijk was het een verkeerd aangesloten condensator.

Het beste kan je bij buizen radio's deze volgorde aanhouden:
1e
Radio die lang heeft uit gestaan eerst via een lamp in serie en met variac langzaam op de juiste netspanning brengen. Is geen vellen gloeilamp zichtbaar dan is in ieder geval geen sluiting aanwezig.

2e
Luisteren wat de radio nog doet.
Zijn er geen stations hoorbaar op AM/FM?
Als er een Pick-up ingang is hoor je dan brom bij aanraken van deze ingang?
Als dat zo is dan weet je dat de versterker het in ieder geval doet.
Bromt de radio constant dan is er waarschijnlijk iets mis met de gelijkrichting of iets in de radio trekt te veel stroom. Ook is het in deze fase belangrijk dat je gebruik maakt van je neus ruik je een brand lucht? Welk onderdeel geeft die lucht en wat is de oorzaak.

3e
In de derde fase heb je een beeld van het aanvalsplan. Vaak lees je dat alle teercondensatoren worden vervangen. Maar dat is echt niet nodig. Ik heb nu al 20 jaar een Philetta radio van Philips naast mijn bed staan. En daar zitten nog veel originele teercondensatoren in. Natuurlijk zijn er wel een paar die je zeker als voorzorg moet vervangen. Dit is meestal de ratel condensator. En condensatoren die bij sluiting ernstige schade kunnen veroorzaken bijvoorbeeld het opblazen van een uitgang transformator.

Ook de koppel condensator (hoeft geen teercondensator te zijn) een kleine lek kan de stroom in de eindbuis enorm laten toe nemen.

4e
Na dat je de fout gevonden heb en de radio werkt weer op alle frequenties kan je gaan beoordelen wat je nog moet gaan verbeteren. Bijvoorbeeld krakende potmeters of schakelaars, schaal lampjes, sluiting op een plek van de variabele condensator, slechte klank, etc.

Als je besluit om toch meer condensatoren of slecht uitziende weerstanden te vervangen doe dat dan stuk voor stuk en zet de radio steeds weer aan om te controleren of hij het nog doet.

Deze samenvatting is zeker niet compleet. Het beste voor beginners is de radio cursus van de NVHR te gaan volgen (als deze ooit weer gegeven gaat worden).

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum