Zelfgebouwde buizenpaasei radio anno 2009 (Techniek Radio/TV)

door Corne @, omgeving Eindhoven, 25.01.2021, 18:02 (1193 dagen geleden) @ humfred

Als de lijn tussen de EF6 en EL3 los is en er nog steeds brom is dan is het zeer waarschijnlijk dat de weerstand tussen de 50uF condensatoren gewoon te laag is.
Een rimpel spanning op g2 van de EL3 veroorzaakt direct variërende anode stroom en dus brom.
Je wilt deze rimpel spanning dus zo laag mogelijk maken.
Een 6H (of groter) smoorspoel zal de brom zeker reduceren, ik denk dat dit in dit geval de grootste winst geeft.

Een weerstand met hogere waarde tussen de twee 50uF condensatoren kan ook maar dan moet de uitgangstrafo op eerste 50uF aangesloten worden en g2 van de EL3 op de twee achter de weerstand. Dit is nodig om een grote spanningsval en warmte ontwikkeling in de weerstand te voorkomen. Om dezelfde brom onderdrukking te krijgen als met de 6H smoorspoel moet de weerstand ten minste 3700ohm zijn.

Het laten zweven van de 6.3V moet je nooit doen, een kant aan chassis of beter de 47ohm weerstanden toepassen. Een 100ohm potmeter mag ook maar is niet nodig, de weerstanden geven voldoende symmetrie.

Twisten van gloeispanningsdraden en draden met puls stromen (tussen AZ1 en 50uf condensator) doe ik standaard, dit voorkomt een hoop ellende. Puls stromen van de gelijkrichter moet je nooit door het chassis laten lopen zoals dat hier gebeurt, vandaar mijn opmerking van de aparte nul draad naar de dubbele elco.

Dit alles zorgt er voor dat je geen last van brom hebt.


Op de laatste foto lijkt de AZ1 correct aangesloten te zijn.


Corné


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum