AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 10.03.2021, 15:53 (1150 dagen geleden) @ javankessel
Bewerkt door Ron Kremer, 10.03.2021, 16:07

(nog) geen idee wat de oorzaak is, alles ziet er goed uit en heb de lagers voorzien van een zeer kleine hoeveelheid horlogemakers olie van hoge kwaliteit,is dus niet afdoende.

Het 'movement' van de draaispoelmeter draait in 'jewels', dat zijn stenen lagertjes (safier o.i.d.).
Het is uit den boze om deze met olie te smeren. Het aanlopen van de meter komt doorgaans door vuil.
Het movement verwijderen en de stenen lagertjes reinigen met bijv. genklene is eigenlijk de enige optie.
Aan de- en montage van het movement zitten wel risico's v.w.b. het terugkeren van de lineariteit van de meter, die moet na montage binnen 1% blijven van f.s.d blijven tussen de 30 en 100 markeringen en binnen 2% tussen de 10 en 25 markeringen.

De hele meter vervangen is ook een mogelijkheid. De meter uit een AVO Transistor Analyser MK2 is dezelfde (30 uA full scale en 3250 Ohm) Dergelijke analysers worden wel op Ebay aangeboden. Het is geen goedkope oplossing want ook deze AVO's vinden hun weg naar liefhebbers met de bijbehorende prijzen.
De schalen kunnen eenvoudig worden overgezet.

Ook is het mogelijk een 25uA Simpson meter in te bouwen en deze aan te passen naar de juiste weerstandswaarde en f.s.d. stroom van 30uA. De meters zijn nog steeds nieuw te koop en schijnen praktisch probleemloos in de AVO te passen. Het probleem is in dit geval dat de oude schaal niet overgezet kan worden, daar moet je dus een nieuwe voor maken. Ik weet zo even geen typenummer en Europese leverancier van Simpson meters.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum