AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter (Gezocht)

door Loek @, Exloo, 10.03.2021, 16:21 (1150 dagen geleden) @ javankessel
Bewerkt door Loek, 10.03.2021, 16:31

Hallo Jos,

Dat Olie in de lagers lijkt mij niet zo goed idee. In mijn werkzaam leven heb ik ook veel draaispoelmeters gerepareerd en daarbij is nooit olie gebruikt. Voor de hobby heb ik ook een aantal buizentesters van AVO gerepareerd. En daarbij waren ook vaak problemen met de draaispoelmeters. Het zijn zeker gezien de leeftijd zeer kwetsbare instrumenten.

Een oorzaak van blijven hangen kan zijn een vuiltje in het draaispoelveld. Dit zou je weg kunnen halen door een stukje plakband op een niet magnetisch materiaal te doen en dat dan door het draaispoelveld te schuiven/halen.

Ook hier moet je weer erg voorzichtig te werk gaan zodat je de draaispoelhuis zelf niet raakt.

Een andere mogelijkheid van blijven hangen is dat het plastic meter schaaltje statisch is geworden. Ik heb dat een keer meegemaakt en dat heeft uren werk veroorzaakt voordat ik door had dat dit de oorzaak was. De oplossing was de schaal met een vochtige doek bewerken.

Ook een beschadiging van de tap einde kan een oorzaak zijn. Soms helpt een lichte verdraaiing van de tap lagers (iets meer of minder ruimte).

Er zijn voor deze apparaten nieuwe meters te koop (in Amerika) maar je moet dan al snel 200 Euro betalen. Dezelfde meter wordt ook toegepast in de AVO transistor tester. Deze testers werden vaak voor een bedrag van ongeveer 50 Euro te koop aangeboden. Er zijn zelfs hobbyisten die er een paar in voorraad gekocht hebben.

Ik hoop dat het je lukt om deze meter weer werkbaar te krijgen en anders is misschien deze oplossing ( zie link) iets voor jou.
https://www.nfor.nl/archief/index.php?id=213629

Bij het ontwikkelen van deze oplossing ontdekte ik dat de schaal van de originele meter niet geheel lineair was. Sommige verklaarde dat de schalen op maat gemaakt werden. Maar dit zou ook bewust voor alle apparaten dezelfde aanpassing kunnen zijn. In de elektronische meter oplossing is deze afwijking in ieder geval wel verwerkt.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum