Kun je 6,3 Vdc krijgen uit een 5 Vac tap met brugcel + elco? (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 31.03.2021, 22:53 (10 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door soundman2, 31.03.2021, 23:03

Als je wisselspanning gaat gelijkrichten, krijg je te maken met de topspanning, die is ca 2,8 maal de effectieve spanning. De toptop spanning van 5 volt is derhalve 2,8x5=14 volt. Bij gelijkrichting met een diodebrug schiet daar 7-1,4=5.6 volt top over. Als je achter die brugschakeling dan een elco zet, dan krijg je een gelijkspanning van 5,6 volt. Afhankelijk van de grootte van de elco houdt je daar en iets lagere gemiddelde spanning van over, omdat de elco alleen tijdens de toppen wordt bijgeladen. Verder zakt de topspanning ook nog door de inwendige weerstand van de wisselspanningsbron.
Met schottky diodes is er nog wel wat te winnen, omdat die soms een diodespanning hebben van slechts 0,4 volt. De topspanning stijgt dan tot 6,2 volt en de gelijkgerichte spanning zal onbelast dus ook 6,2 volt zijn.
Er is nog een methode om de spanning op te krikken. Soms is er bij trafo's nog ruimte tussen de kern en de spoel.Je kunt dan een paar extra windingen op de trafo leggen en die in serie zetten met de bestaande winding. Dat kan gewoon met geïsoleerd draad, maar als je hem niet beschadigd ook met gelakt wikkeldraad. De trafo's in radio's hebben vaak vier windingen per volt nodig. Dus met 6 windingen gaat de spanning al 1,5 volt omhoog.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum