Kun je 6,3 Vdc krijgen uit een 5 Vac tap met brugcel + elco? (Techniek Overig)

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 01.04.2021, 17:41 (9 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Robert Gribnau, 01.04.2021, 17:46

Ik heb behoorlijk wat trafo's, en veel daarvan hebben meerdere wikkelingen. Maar van veel trafo's weet ik niet of de 6,3 V wikkeling(en) bestand is/zijn tegen hogere spanningen ten opzichte van massa, en ten opzichte van elkaar als er meerdere wikkelingen op zitten.

De 5 V wikkelingen kunnen wel tegen hoge voltageverschillen ten opzichte van massa en andere wikkelingen, dus als ik daar 6,3 Vdc uit zou kunnen krijgen, krijg ik meer mogelijkheden.

Als ik 6,3 Vdc voor voortrappen nodig heb, haal ik die meestal uit een 6,3 V wikkeling met brugcel-C-R-C (met soms een zeer kleine weerstand tussen cel en eerste C), met uitzondering van phono (of microfoon) voorversterkbuizen, waar ik een LM317 toepas met (natuurlijk) een hoger startvoltage dan 6,3 Vac.

Veel van mijn projecten (en plannen) hebben srpp en/of sepp (achtige) configuraties, en soms ook een eigen gestabiliseerde voeding. Ik voed dan de buizen die 'boven zitten' het liefst met een aparte opgetilde gloeistroom, zelfs als dat volgens de datasheet niet echt nodig zou zijn.

Ik vind het verder zonde om een trafo niet volledig te benutten en gebruik het liefst niet meer trafo's per project dan nodig is.

Misschien wat overdreven allemaal, maar ieder zijn/haar beleving van een hobby. Zoals al geschreven, betwijfelde ik of dit kon, maar ik wilde het nu wel eens zeker weten (zonder uitgebreid tests te gaan uitvoeren op mijn trafo's).

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum