Oorlogsradio met ballastcondensator ooit gezien? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 22.04.2021, 17:45 (1108 dagen geleden)

Heeft iemand ooit de oorlogsradio gezien die beschreven staat in het RHT van maart op pagina 13?

Het RHT van maart drukt een artikel af over clandestiene radio's die in de oorlog met heel primitieve middelen werden gemaakt. Vaak met maar 1 buis, soms 2, een restant aan onderdelen, en verwerkt in een lamp, theepot of boek om voor de Duitser verborgen te blijven.

Ik vond vooral Fig. 3 interessant, een schema met alleen een UCH21 waarvan de gloeidraad wordt gevoed door een Ballast-condensator. Kijk hier is het schema, met de ballast C3:

[image]

Op p14 van het RHT staat dat als ballast ook wel een gloeilamp werd gebruikt (inderdaad met 25W lampje krijg je er ook nog licht uit, kan geen kwaad in duistere tijden). Maar voedingstrafo's waren moeilijk te krijgen vandaar de C3 en, ik citeer, "Ook hiervoor is een speciaal type op vrij groote schaal gefabriceerd." Op groote schaal nog wel!
Je moet wel erg graag nieuws willen luisteren als je een metalen koptelefoon op zet waarvan het binnenwerk netverbonden is!

Hoe zag deze C3 van 1,5uF eruit?
Hoeveel kostte hij?
Hoe lang ging hij mee?

En wie durfde een elektronicazaak binnen te stappen om erom te vragen? Want deze speciale condensator werd alleen voor een illegaal luistertoestel gebruikt dus je maakte jezelf toch helemaal verdacht? Ik heb die oorlog niet meegemaakt maar uit de verhalen krijg ik toch de indruk dat de bezetter met condensator(ver)kopers iets minder gezellig zou omgaan dan wij tegenwoordig doen met growth shops.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum