Oorlogsradio met ballastcondensator ooit gezien? (Techniek Radio/TV)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 23.04.2021, 01:38 (1108 dagen geleden) @ gerard

Hoewel de bezetter gedurende de oorlog nogal repressief optrad, werd er ook veel gedoogd. Op het gebied van de radio had dat mede te maken met de opstelling van Taubert van de "Abteilung Rundfunk" in Hilversum, die bijvoorbeeld het verschijnen van radiotijdschriften gedoogde.
Hij schreef in december 1942 een brief aan dr. Haagn van het "Referat Zeitschriften" met de melding tegenstander te zijn van de voorgenomen samenvoeging van de tijdschriften Radio-Expres en Radio Bulletin. Hij vond dat ze gewoon naast elkaar moesten blijven bestaan.
Hij had contact met hoofdredacteur Jan Corver van Radio-Expres over de ontwikkeling van een schakeling voor inbouw in een radiotoestel, zodat daarmee alleen twee vast ingestelde golflengtes (die van de Hilversumse zenders) ontvangen zouden kunnen worden. Uiteindelijk is de door Jan Corver voorgestelde schakeling niet gerealiseerd.

Verder kon David Berreklouw ongehinderd zijn Sonotron-spoelsets adverteren en op de markt brengen, waarmee op een MG-radio ook de KG ontvangen kon worden. Dat was niet bedoeld om op de KG naar Hilversum te luisteren.

Na de afkondiging van de verplichte inlevering van alle radiotoestellen (medio 1943) werd het verboden bezit van radiotoestellen zeer streng gehandhaafd. Die taak lag evenwel bij Rauter, de leider van de SS-organisatie in ons land.

Zie mijn boek "Het radiotoestel in de Tweede Wereldoorlog"
en
mijn artikel in het Radio Historisch Tijdschrift van september 2009.

Mvg,

Gidi Verheijen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum