Oorlogsradio met ballastcondensator ooit gezien? (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 23.04.2021, 11:34 (1107 dagen geleden) @ gerard

Met ballastcondensator nooit gezien. Die ken ik alleen van de PTT radiodistributie speakers met ingebouwde versterker, en van de japanse mini-radiootjes - allebei van ruim na de oorlog.

Mijn vooroorlogse Decca radio is wel omgebouwd in of vlak na de oorlog. In de kast zit veel onwelriekend roet. Op het chassis ontbreekt de voedingstrafo, en de gelijkrichter is een seleendiode geworden (enkelfazig). Onder het chassis is nog een losse 6,3v trafo gemonteerd.
Kortom: het lijkt er op dat in de oorlog de voedingselco in kortsluiting is geraakt, de gelijkrichter en trafo heeft meegetrokken die allebei uitgefikt zijn. Of bij een verhuizing is de boel op een verkeerde netspanning aangesloten geweest.

De elco heeft een datumstempel uit 1942.

Er is geen enkele maatregel genomen om het apparaat aanraakveilig te maken, de fase of nul ligt gewoon aan chassis. De grammofoon en antenne/aarde aansluitingen zijn niet voorzien van scheidingscondensatortjes en de schroefjes van de knoppen niet dichtgestopt met lak of was...

Lijkt echt een noodgreep te zijn om het toestel weer werkend te krijgen in een tijd waarin destijds heel standaard onderdelen - een normale voedingstrafo en een gelijkrichtbuis - even niet verkrijgbaar waren.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum