Mono Buizenversterkers (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 27.05.2021, 12:47 (1055 dagen geleden) @ PimDriessen

Pim, Deze originle Unitran schema's zijn gelijk en ik raad af ze 1:1 na te bouwen.
1) De kwaliteit van de 9U13 uitgangstrafo komt hier niet voldoende tot z'n recht, dat komt m.n. door de z.g. 'snubber' netwerkjes van 1,5 nF en 5 kOhm aan elke EL84 anode. Die geven een afval vanaf ca. 21 kHz terwijl die transformator flink hoger kan.
2) De "overall tegenkoppeling" is, merkwaardigerwijs, instelbaar met de 4 standen schakelaar. Afhankelijk van de stand krijg je minder tegenkoppeling voor frequenties tussen ca. 635 Hz (50nF C geschakeld) en ca. 127 Hz
(250 nF C geschakeld). Het effect daarvan is dat de lage tonen opgehaald worden; het is in feite een lagetonen regeling gerealiseerd in het tegenkoppelcircuit.
N.B. de bovenstaand genoemde frequenties zijn -3dB t.o.v. 'recht'.

Als je het schema toch na wilt bouwen laat dan de snubbers achterwege en maak de overall tegenkoppeling frequentie onafhankelijk; dan begint het op een goede, moderne buizenversterker te lijken. Het uiteindelijke fine-tunen van de tegenkoppeling en versterker, wat waarschijnkijk wel moet, kun je doen met een blokgolf van bijv. 10kHz i.c.m een scoop, je ziet dan vlot wat er aan mankeert en de procedure is in feite niet anders dan bij een transistorversterker.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum