Mono Buizenversterkers (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 27.05.2021, 17:59 (1274 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Robert, Ik heb die boeken hier ook maar meer dan 'er door heen bladeren' heb ik nooit gedaan. Echt interessante (geavanceerde) zaken staan er niet in. Die Zur Linde boeken staan hier dus, samen met een flink aantal andere, vooral stof te vangen op de boekenplank.


Door beide helften van de ECC83 loopt in totaal: Ik = Vk / Rk = 2,2 / 1247 = 0,00176 A = 1,76 mA

Wat er ook fout aan is is de waarde van R4, die is met 15k veel te klein. De fasedraaier kan zo nooit een symmetrische spanning afgeven. Die weerstand zou ook iets van 100k, wellicht iets hoger, moeten zijn om dat laatste i.c.m. P1 te kunnen bewerkstelligen.
Een ECC83 heeft bij 100k anodeweerstand en 275Volt voedingsspanning (laten we daar even uit gaan) een kathode weerstand van 1,35 k nodig. (gemiddelde uit MK Buizenboek voor 250V (1k5) en 300V (1k2) voedingsspanning)
De stroom per buishelft zou dan (interpolatie o.b.v. MK gegevens ) 0,98 mA moeten zijn. De gezamenlijke kathodeweerstand is dan de helft van 1,35 k, dus 680 Ohm. Bij een stroom van 1,96 mA (2 x 0,98) is de roosterspanning voor beide ECC83 helften dan weer goed.

Alleen een verkeerd voltage (die 228 V)? Of toch wat meer?

De genoemde DC voedingsspanningen kunnen niet kloppen òf de AC spanningen van de voedingstransformator kloppen niet. Ik vermoed het laatste: enkel het opgegeven uitgangsvermogen van 8 Watt past daar echter wel bij.


Nog een andere (vaker voorkomende) fout: C8 = 100 uF terwijl de datasheet voor de EZ81 als maximum 50 uF aangeeft.

Op zich klopt dat wel maar ik heb dat in de praktijk nog nooit fout zien gaan. (Afvlak-)elko's konden vroeger enorme toleranties hebben, tot wel +50 % en dat heeft ook nooit problemen gegeven.


De tegenkoppeling komt me vreemd voor want wordt teruggevoerd op de gemeenschappelijke kathodeweerstand van de beide helften van de ECC83 maar ik begrijp daar nog te weinig van om dit als wel/niet fout te kunnen beoordelen.

Het werkt als tegenkoppeling vooral op V1a en de daaruit resulterende (stroom-)versterking werkt, via de gezamenlijke kathodeweerstand, door naar V1b.
Via V1b zou je een meekoppeling verwachten, dus oscilleren. Wellicht gebeurt dat niet doordat R4 met 15k te klein is maar gebeurt het wel als die weerstand omwille van de symmetrie, verhoogd wordt zoals eerder aangehaald.
Het oogt in ieder geval wel raar, dat ben ik met je eens.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum