Mono Buizenversterkers-2 (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 29.05.2021, 11:39 (1272 dagen geleden) @ PimDriessen

Hallo Pim,

Iets bouwen, wat 40 jaar geleden nog niet is bedacht, dan moet je toch naar recentere tijden gaan. Anderen hebben ook al aangegeven, dat er tegenwoordig ook van alles bedacht wordt - zowel goed als slecht - en daarin kiezen is niet gemakkelijk. Ik zal je het daarom ook nog wat moeilijker maken, door nog wat schakelingen toe te voegen. De eerste en tweede zijn van wat recentere datum, de derde is wat ouder, maar alle 3 hebben ze hun eigen eigenaardigheden. Ze zijn niet uitgerust met EL84 buizen, maar die zijn tenslotte ook al heel oud. Maar delen van de schakelingen zijn wel te gebruiken.


[image]


Deze versterker heeft een moderne fasedraaier, met een transistor als stroombron. Een leuke combinatie van oud en nieuw. De transistor wordt ingesteld vanaf de anodes van de fasedraaier, dus deze schakeling is heel tolerant bij veroudering van de buis. De tegenkoppeling komt vanaf de anodes van de eindbuizen. Dit lijkt mij een aardige combinatie van oud en nieuw.

[image]

Bij deze schakeling gaat het vooral om de fasedraaier. Soortgelijke schakeling zijn hier al voorbij gekomen. Wat deze bijzonder maakt, zijn de 3 weerstanden in de kathodes. Elke buishelft heeft een eigen kathodeweerstand. Maar daartussen zit nog een derde weerstand. Met deze weerstand is een bepaalde mate van mee-koppeling in te stellen. Dus ook weer iets, dat afwijkt van de standaard.

[image]

Deze laatste schakeling staat bij mij nog op mijn lijstje, om een keer te gaan bouwen. Zo op het oog, is dit een gebruikelijke schakeling. Maar dat is het niet. Tussen de anodes van de fasedraaier zit een instelpotmeter, met een capacitieve koppeling naar de ingangsbuis. En er zit een dubbelpolig schakelaartje achter de fasedraaier. Deze versterker heeft namelijk zowel tegenkoppeling als meekoppeling. Door de schakelaar om te zetten komt het neonlampje in bedrijf. De potmeter moet nu zodanig ingesteld worden, dat de fasedraaier gaat oscilleren. Zichtbaar door het net gaan branden van het lampje. En nu kun je de schakelaar weer terug zetten. En is de versterker optimaal ingesteld. De vervorming van deze versterker ligt onder de 0,1% bij een vermogen tot 35Watt. Niet slecht dus. En zoals ik al aangaf, deze wil ik ook nog een keer bouwen.

Verder kun je ook het schema van de Brimar 25P1 eens opzoeken. Dat is een oude schakeling, maar ook met een ongebruikelijke fasedraaier. OK, zo is het wel even genoeg, denk ik.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum