Philips fx551a (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 13.01.2009, 17:04 (5605 dagen geleden) @ tony

ik heb idd het schema gevonden helaas staat hier alleen inforatie over de radio en het afstellen maar niets over de platenspeler

Het is een pickup met tussenwiel aandrijving. Het tussenwiel kan vast zitten, maar voor de hand liggend is dat de motor na jaren stilstand vastzit. Je kunt dat kontroleren door even een zwengel aan het asje te geven, het motortje moet dan nog even nadraaien.
Zoniet, maak de lagers dan schoon. Niet met aceton oid, het zijn fosforbronslagers die porues zijn en met aceton verbrand de olie in de poriën.
De lagers kunnen uit elkaar genomen worden, door de lipjes open te vouwen. Maak de lager kogeltjes schoon met wasbenzine oid. Doe een druppeltje dunne olie op de ronde viltjes. In het onderste lager zit een fietskogeltje, zorg dat je het niet kwijt raakt.
Draai het plaatje waar het fietskogeltje op rust om, zodat het kuiltje aan de onderzijde zit. Dat is gunstig om de juiste snelheid te halen. Na het terug in elkaar zetten van de lagers, moeten die zich nog even richten. Dat gaat het beste door de motor te laten draaien en met het heft van een schroevendraaier tegen het metalen statorblok te tikken.
Kontroleer ook de as waar het plateau op draait. Dat rust ook op een kogel. Zit er een putje in de as, vijl dat dan voorzichtig weg. Zoniet, loopt de pu te langzaam. Voor een hard geworden tussenwiel heb ik niet direkt een oplossing.
Het element dat geen geluid geeft kan een paar oorzaken hebben. Meestal is het kristal opgelost en moet het element gereviseerd of vervangen worden.
De bedrading kun je globaal inspecteren, door met een vinger even de kontakten van de arm aan te raken. In de Pick-up stand van de radio moet een duidelijke brom hoorbaar zijn. Zoniet, de bedrading van de pu kontroleren. Kontroleer van te voren wel even of de pu ingang van de radio het wel doet door even de ingangsbussen aan te raken. Een daarvan is aarde, de andere moet een bromtoon geven.

Ik denk dat je nu wel even vooruit kunt.

Succes.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum