Philips fx551a (Techniek Radio/TV)

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 15.01.2009, 10:25 (5603 dagen geleden) @ tony

Ja, dat is dan inderdaad genieten blazen!!!
Probeer ook een mono platen te vinden, die uit de jaren 60 zijn meestal stereo.
Een mono plaat zal beter klinken. Vaak wat luider ook.
Bovendien vergeet niet dat je de stereo platen vernield als je die met een mono element afdraait. Ze gaan op den duur geheid naar de knoppen. Soms zie je ze tijdens het draaien al achter het element grijs worden!
En als je beide naalden hebt ook eens op zoek naar leuke 78 toeren platen van schellak, nog lang DE plaat in zeker het begin van de jaren vijftig.
Daarom is de markering voor 78 toeren op de platenspeler en element ook GROEN, dat wilde zeggen: standaard! De andere toeren waren nog zo nieuw dat men die niet voor standaard hield en rood markeerden. In die tijd was men ook nog van mening dat de 25 cm platen met 4/5 nummers op iedere kant DE standaard schijf zou worden, niet de 30 cm plaat. LP komt ook van die 25 cm platen. Op veel van hen staat letterlijk met grote letters LONG PLAYING, een fenomeen in die tijd hoor!
Jan met de Pet kon het allemaal nog niet echt betalen en had een slingergrammofoon in huis. Die had je nu eenmaal, evt. van je ouders geërfd.
Mijn vader kocht in 1955 een elektrisch inbouwsetje voor de slingergrammofoon.
Zo heeft hij mij ooit verteld. Kocht ook meteen vinylplaten en de "achterhaalde"
78 toeren platen? De werden tijdens een feestje als frisbies gebruikt om te proberen de Rijn te halen vanuit de flat 3 hoog in Arnhem.

--
Vriendelijke groet, René
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum