AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten (Techniek Overig)

door Loek @, Exloo, 19.10.2021, 15:13 (913 dagen geleden) @ edje123
Bewerkt door Loek, 19.10.2021, 15:23

Hallo edje123??? (kan dat niet met je echte naam)

Zowel de AVO MK4 Als de MK1 werken met een volledige wisselspanning die tussen de Kathode en Anode van de buis aangesloten wordt.

Als je twijfelt over de nauwkeurigheid van de aanwijzing dan kan dat de volgende oorzaken hebben:

1e
De ingestelde negatieve rooster spanning is niet juist

2e
Er loopt wel de juiste stroom maar de meter geeft om wat voor reden een verkeerde waarde aan.

3e
Er loopt de juiste stroom zoals deze is aangegeven door de meter. Maar de waarde kan verkeerd zijn volgens de data van de buis. Een reden kan dan zijn een te veel afwijkende gloeispanning maar ook nog vele andere oorzaken bijvoorbeeld een buis met een afwijkende gevoeligheid. Je gaar er nu vanuit dat de AVO MK4 de juiste waarde aangeeft maar dat hoeft natuurlijk niet.

Om nu achter de oorzaak te komen moet je beginnen met een mA meter in serie te schakelen tussen de anode naar de buisvoet. Bij de AVO MK4 is dit makkelijk te doen omdat daar twee brug verbindingen boven op de meter zitten die je kan onderbreken.
Bij de MK1 weet ik niet hoe dit uitgevoerd is. Eventueel doe je dit met een externe buisvoet. De externe meter moet op mA DC staan. De te testen buis werkt als een gelijkrichter dus de aangeboden wissel spanning zal alleen gedurende de positieve helft geleiden. De interne meter en ook de externe meter meten dus de helft van de oorspronkelijke waarde zoals deze op de interne meter staat. Dus als de AVO MK1 bijvoorbeeld 10 mA aangeeft dan zal de externe meter de helft moeten aangeven (gemiddelde waarde).

Zo kan je dus de punten 2 en 3 (hierboven genoemd) controleren.

Ook de negatieve rooster spanning kan je meten ten opzichte van de kathode. Ook hier moet je rekening houden met het feit dat deze spanning enkelvoudig gelijkgericht is en dus de halve waarde op je externe meter aangeeft. Zo kan je dus punt1 controleren.

Overigens is het vergelijken van resultaten tussen buizentesters een zeer spannend gebeuren. Ik heb heel wat metingen vergeleken tussen buizentesters. En er was altijd wel een verschil dit is geen absolute wetenschap.

Ik heb geen ervaring met de AVO MK1 maar zag in een zeer slecht leesbaar schema dat de anode spanning standaard 75 Volt is? Of kan je deze instellen?

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum