AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten (Techniek Overig)

door Loek @, Exloo, 22.10.2021, 16:53 (908 dagen geleden) @ edje123

Hallo Ed,

Ik weet niet wat jou technische kennis is dus als ik iets schrijf dat voor jou al bekend was dan sorry hiervoor.

Als eerste is belangrijk met wat voor meetinstrument je meet. In de periode dat deze buizentesters gemaakt zijn waren er nog geen elektronische meters. Alles werd gemeten met een AVO-multimeter zoals de AVO-8 meter. Dus een gewone draai spoel meter. Deze had geen last met het omgaan van pulserende spanningen. De zogenaamde crest factor van een elektronische meter kan vaak niet om gaan met een half sinusvormig signaal. Ik zeg niet dat dit in jou geval van toepassing is maar het kan wel.

De negatieve spanning zelf bestaat meestal uit twee gelijke negatieve helften. Dus in de tijd gezien zal er een negatief signaal op het eerste rooster staan en dan staat op de anode een positieve spanning. In het tweede gedeelte van de sinus zal er weer een negatieve spanning op het rooster staan maar nu staat er op de anode ook een negatieve spanning. Men zegt dat dit gedaan is om te voorkomen dat het eerste rooster , door het ontbreken van een positieve anode, stroom zou kunnen gaan trekken.

Hieronder zie je een foto van wat op het rooster staat en een foto gecombineerd met de anode stroom.

[image]

[image]

Dus je kan niet zonder meer de negatieve spanning meten. Je moet daarvoor dus een onderbreking maken in de tweede gelijkrichter diode die deze spanning maakt. Bij de overige AVO buizen testers zit daar een brugje voor dat je kan losschroeven.

Verder weet ik niet wat de status is van jou buizentester. Maar als daar nog de originele dioden in zitten dan zou ik deze eerst goed controleren op lek. Voor een meetapparaat vind ik het verstandig om daar moderne dioden in te zetten. Maar als je alles origineel wil houden dan dus controleren.

Je hebt de meter gecontroleerd met een DC-LAB voeding. Maar in de praktijk krijgt hij een halve sinus stroom. Beter is dus een AC voeding te nemen met een enkele diode gelijkrichting een serie weerstand en dan kijken wat jou meter en een test meter aangeven.

Verder denk ik dat de sinusvorm niet zo vreselijk veel veranderd is in jou apparaat waardoor deze verschillen komen.

Met vriendelijke groet,
Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum