AVO mk1 buizentester afwijkende meetresultaten (Techniek Overig)

door edje123 @, 10.12.2021, 15:01 (869 dagen geleden) @ Loek

Nou, ik ben er even mee in de weer geweest (om het apparaat een beetje te doorgronden ben je wel even zoet), een hoop zaken gemeten, en ik ben er inmiddels achter wat het probleem is, alleen niet de oplossing.

Achterop de AVO zit een anode stroom onderbreking. Die kan eruit en daarmee kun je de anode stroom dus meten. Dat had ik al gedaan, want dat is onderdeel van de calibratie.
Die meet ik met een Avometer 21, dat is een ouderwetse draaispoelmeter.

Vervolgens natuurlijk de roosterspanning vs de anode stroom: Bij een ECC83 moet deze getest worden op -2V volgens AVO. Je kunt dan meten met een moderne meter wat de negatieve roosterspanning is mbv de correctie factor (AC naar DC). Deze is 0,52 volgens Avo, dat betekent dus 1,04V. Dan is de anode stroom aan de lage kant in vergelijking met andere testers, maar die zijn allemaal niet gecalibreerd, dus voor wat het waard is. Ik heb dus het vermoeden dat de 0,52 factor meer richting de 0,5 gaat, dan is de anode stroom wat hoger en meer in lijn van wat ik zou verwachten.

Daarna moet de stijlheid worden ingesteld, bij de AVO test je dat door 1 volt extra op de grid te zetten en meten wat de extra anode stroom is geworden. Dat is dan de waarde voor mA/V.

Ook deze +1V roosterspanning moet worden ingesteld. En eigenlijk is deze over het gehele bereik constant tot beneden de 2V roosterspanning (instelling op de AVO).

Een schema van deze schakeling vindt je hier:

https://www.radiomuseum.org/images/schematic-medium/avo_ltd_london/valve_characteristic...

Als de schakelaar wordt overgehaald wordt er 1 volt bij de negatieve roosterspanning op gezet en zo kun je de stijlheid meten.

Alleen zoals gezegd beneden de 2V wordt de +1V steeds lager totdat er bij een roosterspanning van -1V er nog maar +0,78V (0,41 gemeten/0,52)) wordt op gezet ipv 1V waardoor de gemeten stijlheid lager is dan in werkelijkheid.

Bij een instelling van 0V grid spanning en het indrukken van de mA/V knop staat er nog steeds -0,1 volt gemeten (-0,2V gecorrigeerd) op de grid.

Ik snap niet zo goed waar dat vandaan kan komen. De spanningen van de trafo blijven constant tijdens het indrukken van de mA/V knop.

Iemand een idee waar dat vandaan zou kunnen komen?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum