Gezocht: schema Amerikaanse Philips radio (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.10.2021, 11:50 (916 dagen geleden) @ Henk Waardenburg

Ik vind die schaal al een juweeltje op zich, hij is heel apart.
Het middengolfdeel heeft een indeling zowel in kc als meters, en geen stationsnamen zoals we die in Europa kennen. Wel opvallend inderdaad dat naar rechts toe de meters oplopen zoals we gewend zijn in Europa. Van de kc staat ook de laatste 0 erop, dus bv 1600kc heet op de schaal 1600. Voor ons vanzelfsprekend maar in Amerika zag je heel vaak daar 160 staan.
De tropenschaal en drie kortegolfschalen hebben een aanduiding in Mc, ook weer aflopend naar rechts dus ja, andersom dan op de meeste Amerikaanse toestellen. De omroepbanden staan heel duidelijk aangegeven met blokjes, en daarbij de naam van de band met meters, dus 120, 90 etc, maar de 75 staat er niet bij en de amateurbanden ook niet. Dat laatste hadden ze best kunnen doen, want amateurs werkten in die tijd gewoon in AM dus je kon ze prima beluisteren met dit toestel. Om elke meterband staat een rechthoekje met daarin stationsnamen, zoals bij de 20m Londen en Berlijn. Ik denk dat je dit moet opvatten als; in deze band kun je naar Londen luisteren, maar niet dat je de wijzer op Londen moet draaien, want dan zit je buiten de band. Maar ijking in meters ontbreekt volledig, om een station op te zoeken moet je echt de frequentie weten. Voor een uitzending op 42,13m moest je echt even de rekenlineaal erbij halen!
Er is een vrij duidelijke logging schaal die tot 340 loopt, goed afleesbaar met die trapjes. Dus had je eenmaal een zender ontvangen, dan kon je (mits je de opwarmtijd in acht nam bij loggen en terugzoeken) die ook de volgende dag weer goed terugvinden.

Nou weet je wat ik van de schaal vind, maar wat de “gemiddelde Amerikaan” er van vond, dat weten we nog niet. Het lage serienummer suggereert dat deze prachtschaal niet in heel veel Amerikaanse huiskamers prijkte. Misschien wat het toch een beetje een expat dingetje?

Let ook even op het verstookte vermogen:100W volgens het typeplaatje! Waar bleef al dat vermogen! Er zit een balanstrap in misschien? Met een extra HF buisje en een indicator krijg je dat met 1 eindbuis niet weg.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum