Defect EMM803 (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 13.02.2022, 13:16 (821 dagen geleden)

Hi guys

Ben inmiddels bezig met een Nordmende 8004H (Tannhäuser), een monstermachine uit 1965.

Het apparaat is door de eigenaar in de negentiger jaren terzijde gesteld wegens klachten en vervangen door een boombox. Na zijn overlijden op de gezegende leeftijd van 94 kwam het apparaat vorig jaar bij het opruimen van de boedel weer boven water. Het werd ge-adopteerd door een vriend, die het gelukkig ook zolang op zolder had gestald. Inmiddels heb ik de renovatie op me genomen.
Eerst maar eens opgestart op de variac met tussen de 40 en 200 Watt gloeilampen in serie en de spanning langzaam in kleine stapjes opgevoerd. En zie: geen brom maar echt geluid, althans de LF-versterkers lijken het te doen op de 1000Hz-pieper (Philips R6830, een van m’n eerste bouwpakketjes).
De netschakelaar leek een eigen wil te hebben en is inmiddels gereviseerd en de afstem-C van de FM-tuner zat muurvast, maar is inmiddels losgeweekt en loopt weer soepel.

De buizenbezetting is ronduit exotisch te noemen met 2 x ELL80 en 2 x ECC808 (waarvan een stuk, sic) in de LF-versterkers en een EMM803 als afstemoog en stereo-indicator.
Met die laatste heb ik een probleem.

Het is niet moeders mooiste, met in het afstemoog wat verzwakte uiteinden, maar geen reden om gelijk maar even een Euro of 90 neer te leggen voor een nieuwe. Bovendien past dat niet in het ter beschikking gestelde budget.

Het afstemoog werkt verder naar behoren, maar de stereo-indicator geeft geen sjoege, ook niet als je pen 2 losneemt en er met twee batterijen -3 VDC op zet.

Een te ver teruggelopen emissie van de kathode kan het niet zijn: deze is gemeenschappelijk en het afstemoog doet het wel.

Dus heb ik de spanningen t.o.v. massa gemeten (met de radio op FM naast de zenders) met het volgende resultaat:

[image]

De SOLL-spanningen komen uit het schema behalve die op pennen 2 en 3 die aan het datasheet voor de EMM803 zijn ontleend.

De spanning op de anode en afbuiging van de stereo-indicator (pen 7) is veel te hoog.

De anodeweerstand (R108) meet echter goed: 1M015, en er is geen sluiting in de buis te meten tussen pen 7 en pennen 6 en 8. Ook het extra schoonmaken van pennen en buisvoet geeft geen verbetering.
Het enige dat ik nog kan bedenken is dat er nauwelijks stroom door de triode van de stereo-indicator loopt. De inwendige weerstand van die triode moet dan zijn opgelopen van een 225k naar een 9M4.

Kan dat? Hoe komt dat dan? Of zie ik iets over het hoofd?

Als altijd benieuwd naar jullie reacties, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum