Verf verwijderen van kunststof (Techniek Radio/TV)

door Onno ⌂ @, 14.03.2022, 21:09 (776 dagen geleden) @ hoedendoosch
Bewerkt door Onno, 14.03.2022, 21:17

Wees heel voorzichtig met chemicaliën .
Ik heb een slechte ervaring met stickeroplosser, op een plastic liniaal. Werd dof en zacht en bleef weken plakkerig. Een goedkoop liniaal, dat wel.

Het is geen bakeliet dus kan het waarschijnlijk slecht tegen oplosmiddelen, verfafbijt en warmte.
Het zal oorspronkelijk wel redelijk warmtebestendig zijn geweest, maar hoe warmtebestendig?

Ouderwetse verfafbijt bevat soms dichloormethaan, een gemeen oplosmiddel dat je ook kunt gebruiken om perspex op te lossen en te lijmen. Ook aceton lost verf en de meeste plastics op.

Heet water kan kleine scheurtjes in het plastic veroorzaken waardoor het dof wordt. Maar als de verf niet tegen water kan, is dat wel een goed idee, als de kunststof nog goed is.

Als het plastic gekleurd perspex is, kan het wel iets hebben, maar niet alles. Het zou dan ook redelijk tegen afbijt op loogbasis en tegen soda moeten kunnen.

je zult alle chemische stoffen eerst moeten testen aan de binnenkant. eerst heel even, goed kijken en in kleine stapjes naar een uur
(want de verf zal ook langer contact nodig hebben).

Je kunt op een onopvallende plek aan de binnenkant de warmtebestendigheid testen ... met een soldeerbout.
Als het daar tegen kan, is het misschien toch een thermoharder, maar op de foto van het museumstuk denk ik eerder aan perspex, polystyreen of ABS oid.
De soldeerboutproef kan ook helpen om de soort plastic te bepalen aan de hand van de geur. Moet je wel eerst schroeiend polystyreen en perspex geroken hebben als referentie (ongezond)...

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum