Een meter voor een Cartomatic III (GM7633) gezocht. (Gezocht)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 05.11.2022, 22:05 (537 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Hallo Anton en andere forumbezoekers.

Als je de de GM7630 (CartomaticII, verder CII) en de Gm7633 (Cartomatic III, verder CIII) met elkaar vergelijkt valt, op dat de schema's van het buizentestgebeuren vrijwel gelijk zijn.
Een verschil is dat bij de shuntweerstanden R36 tm R43 bij de CIII de waarden drie keer zo groot zijn vergeleken met de CII (de stuklijstnummers zijn gelijk).

Het napluizen van de metersystemen leert dat bij de CII de maximale meteruitslag correspondeert met een stroom van 500 microAmpère volle uitslag en een inwendige weerstand van 200 Ohm aan de aansluitpunten op de meter ( + en – aansluiting). Inwendig zit een instrument van 400 microAmpère ( met de nodige serie- en parallelweerstanden).
De CII heeft een lineaire schaal van 0 tot 500. Deze verdeling wordt gebruikt bij de functie als universeelmeter die de GM7630 ook heeft.

Bij de CIII is uit de testkaarten 2 t/m 10 te achterhalen dat 1/3 meteruitslag correspondeert met een stroom van 166,66 microAmpère en dat de meter een inwendige weerstand van 600 Ohm heeft.

Als buizentester werken de CII en de CIII met dezelfde kaarten. Het zou dus logisch zijn dat de testen op beide meters in gelijke gevallen ook gelijke meteruitslagen geven, dus volle uitslag op de ene ook volle uitslag op de andere. Volgens mij moet dan, als de uitslagen bij nul, 33% en 100% gelijk zijn, de karakteristieken van beide meters ook gelijk zijn. CII is lineair, dus CIII ook.
Ergo elk instrument met een bereik van 500 microAmpère en een inwendige weerstand van 600 Ohm is geschikt, ook instrumenten welke met serie- en shuntweerstanden aan deze specificatie kunnen voldoen . Wel moeten er een brugcel en een paar voorschakelweerstanden worden ingebouwd (tbv het instellen van de aanpassing aan netspanningsafwijkingen).

Een ander is na te kijken op het ww web. Deze site heeft een schat aan info:
https://frank.pocnet.net/instruments/Philips/GM7630/GM7630.html

Succes met vinden van een geschikte meter.
Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum