Een meter voor een Cartomatic III (GM7633) gezocht. (Gezocht)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 07.11.2022, 22:42 (529 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Hallo Anton,

Ik denk dat ik weet hoe ze in Eindhoven de karakteristiek hebben aangepast.

Eerst even het resultaat van mijn metingen:
[image]

[image]
De bovenste afbeelding geeft het schaalverloop weer. Volle schaal is 1mA. De tweede foto geeft een indruk hoe deze"schaal" tot stand is gekomen. De foto is onder een hoek genomen,vandaar de parallax.

[image]
Zo ziet het magneetsysteem van een lineaire meter er uit.
[image]
En dit is het draaispoelsysteem, de twee pennen komen in de poolschoenen en worden met twee stelschroefjes vastgezet. Een ervan zit achter de magnetische shunt.
[image]
Deze foto licht een tip van de sluier op hoe de non-linairiteit bereikt wordt: Aan de rechter poolschoen is te zien de de tip, waar de draaispoel zit bij volle uitslag, gedeeltijk is weggefreesd. Ik heb mijn meter niet zover gedemonteerd dat de linker poolschoen ook te fotograferen is.
Aan stoffelijke resten van jou overleden meter is denk ik wel te zien wat daar gemodificeerd is. Ik vermoed dat jouw oude meter en de lineaire vervangers van dezelfde makelij zijn. Dat zou mogelijk kunnen in houden dat het meetsysteem van een lineaire donormeter te transplanteren is naar jouw defecte meter. Zonder aanpassingen aan de poolschoenen zou de volle schaal van de GM7633 waarschijnlijk ook 500 microAmpère zijn, net als bij de GM7630.

Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum