Een meter voor een Cartomatic III (GM7633) gezocht. (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 06.11.2022, 01:45 (536 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Hallo Gerrit Jan.
Ik ben blij te zien dat er meer mensen zijn die er aan rekenen, top :OK:
Het klopt inderdaad dat de schema’s van het testergedeelte grotendeels identiek zijn, ik was wat de shunt en voorschakel weerstanden grotendeels tot dezelfde conclusies gekomen.
Ook de afkeurpunten welke op schema’s te vinden zijn ter controle van de tester kloppen.

[image]

Tevens heb ik heb het meetgedeelte van beide testers (vereenvoudigd) opnieuw getekend en hierin zijn de verschillen c.q. de gelijkenis duidelijk te zien, de piston contacten zijn hierin vervangen door schakelaars zodat e.e.a. wat duidelijker wordt, zie hieronder.

[image]

Het afkeurpunt ligt bij de Cartomatic II en III inderdaad op (afgerond) 167 µA, maar tot hier houd de gelijkenis dan ook op.

De meter van de Cartomatic III heeft een gevoeligheid van 1 mA volle schaal, ik heb zelf een GM7633/02 (laatste uitvoering) in perfecte staat en daar de basismetingen aan verricht.
Nu is 1 meter vergelijken natuurlijk niets en daarom heb ik daarna nog 5 andere meetinstrumenten van Cartomatic III bezitters gemeten en ben tot dezelfde resultaten gekomen.
De meter van de Cartomatic III heeft tussen het rode en blauwe deel een stukje “mogelijk bruikbaar” het blauwe deel ligt 25% hoger dan de afkeurgrens van 167 µA en begint op 208 µA en het einde ervan (volle schaal) is 1 mA.
De reden van het toepassen van een logaritmische meter is dat het aflezen en beoordelen natuurlijk een heel stuk aangenamer wordt.
Als je naar de foto’s kijkt dan is duidelijk het logaritmische verloop te zien, immers het afkeurpunt ligt op ≈ 40% van de schaal en het begin van het blauwe gedeelte (208 µA) ligt op ≈ halve schaal terwijl de dit bij een lineaire schaalverdeling op ≈ ⅙ en op ≈ ⅕ van de schaal zou liggen.

Bij de Cartomatic II (en ook bij de vooroorlogse GM7629) heeft Philips een compromis moeten sluiten omdat het toestel meer als totaal werkplaats instrument gedacht was en dit heeft dan ook een uitgebreide universeelmeter sectie.
Mijn indruk is dan ook dat het buizentester gedeelte op de tweede plaats kwam bij deze apparaten.
Vergeet ook niet het tijdsbeeld waarin dit apparaat is gebouwd, zo vlak na de oorlog (1946) en het is slechts een goed jaar in productie is geweest.
Ik ben het wel met je eens dat een meetinstrument met lineaire schaal weliswaar toepasbaar is, maar dan met een enorm gedrongen schaal waardoor de eerder genoemde voordelen verloren gaan. :-(
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum