Vervorming Philips recorder EL3536 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 21.12.2022, 21:21 (463 dagen geleden) @ Martina
Bewerkt door soundman2, 21.12.2022, 22:06

Ik vermoed dat de recorder helemaal opnieuw afgeregeld moet worden.... toonband met zuivere 1000Hz, scoop.... enzovoort, is niet eenvoudig om te doen, vraag hulp van een ervaren hobbyist.

Voor dat je af gaat regelen, kun je beter eerst een een ander meten.
Het versterkergedeelte is gewoon LF audio, dat je goed kunt beoordelen met muziek of met een toongenerator.
Ool de weergave vanaf de kop kun je testen met een TG en een scope. De weergavekarakteristiek is dan wel aangepast aan de band, maar er mag weinig vervorming zijn.
Je vertelt dat goed opgenomen banden van een andere recorder ook vervormd klinken. Anders zou ik nog denken dat er tijdens de opname met de bias wat mis is.
De kop kan ook versleten zijn, waardoor de hoge tonen weg vallen. Als je dan het volume te hoog zet, zou de versterker ook kunnen vervormen.
Afregelen gaat vrijwel nooit goed zonder meetinstrumenten. Als je wel over geschikte meetinstrumenten beschikt , dan ga je eerst het probleem localiseren, alvorens wat af te regelen.

"Helemaal opnieuw afregelen" Het is geen radio met vele kringen en filters hoor.
Als de zegellak van de kopschroeven en de bandgeleiders nog intact is, is de stand van de koppen waarschijnlijk nog in orde.
De ligging van de sporen controleerden we destijds met een emulsie van zeer fijn ijzerpoeder in een snel verdampende vloeistof. Het goedje was verkrijgbaar bij Philips onderdelenservice.
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum