Vervorming Philips recorder EL3536 (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 21.12.2022, 22:29 (484 dagen geleden) @ Robgroningen

Meten, meten, meten.

Er hoort geen hoorbare vervorming te zijn, deze recorder is niet zo perfect als een jaren 70 transistor hifi toestel, maar mag absoluut niet hoorbaar vervormen.

Verzeker je er van dat de buizen geen roosterlek hebben ontwikkeld. Qua emissie kunnen ze dan prima lijken terwijl ze door een intern lek van werkpunt verschuiven. Komt niet heel vaak voor, maar is ook niet uitgesloten.

Controleer (zoals al gezegd) of je het probleem ook hebt met een LF signaaltje op de lijningang.

Let op dat je geen voorversterkertrappen overstuurt. De ingangen zijn gevoeliger dan van een typische lijningang. Heb daar zelf geen last van gehad, maar wie weet...

Als de vervorming niet uit het LF deel komt, maar uit de band:
Controleer op een andere recorder met goede VU meters of jouw recorder bij het rode gebied, niet al ver boven de +3dB zit. Veel goede banden kunnen tot +5dB zonder vervorming mits de muziek niet platgecomprimeerd is, maar als het rode vlakje van de Philips overeenkomt met +5dB zit je dus al gauw over de grens.

Let ook op dat niet iedere band helemaal tot in het rood van de opnameindicator uitstuurbaar is, en dat de uitstuurbaarheid per snelheid verschilt. Een LPR35 kan je waarschijnlijk wel vol uitsturen, maar een DP26 die flink versleten is, of een Shamrock (als die niet al simpelweg vastloopt) niet.
Als je band erg versleten is, kan ie sowieso vervormen.

Ga niet afregelen voordat je alle andere oorzaken hebt uitgesloten. Een scheef staande kop veroorzaakt een dof geluid, geen vervorming.
Teveel voormagnetisatie zorgt voor een dof geluid, te weinig voor een te helder geluid, maar niet direct voor veel vervorming.

Wat bij mij bij een cassetterecorder wél eens voor vervorming heeft gezorgd, is magnetisatie van de kop. Na demagnetiseren was de vervorming weg. Meestal zorgt magnetisatie voor 'kabbelend beekje' achtige modulatie van de ruis, maar blijkbaar kan vervorming dus ook.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum