Vervorming Philips recorder EL3536 (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 21.12.2022, 23:59 (488 dagen geleden) @ Robgroningen
Bewerkt door Laurens, 22.12.2022, 00:28

Scotch is prima, op de voorwaarde dat ie niet piept of plakt. Scotch wil wel eens lastig doen met recorders met aandrukviltjes. Geldt overigens voor alle oude banden die na verloop van tijd gaan plakken. Recorders zónder aandrukviltjes zijn minder gevoelig voor piepen.

Het merk band is niet van belang voor de prestaties van de recorder. In principe kies je gewoon een band uit, en daar regel je de voormagnetisatie op af. Scotch is toevallig genoeg een mooie 'gemiddelde' band - als je daar op afregelt, dan klinken heel veel andere banden ook prima.

Op iedere recorder is de azimuth en hoogte ook in te stellen. Maar daarvoor geldt hetzelfde als voor de afregelpunten van een radio: tenzij iemand er met z'n tengels aan heeft gezeten, is afregelen niet nodig. Mogelijk moet je de bovenplaat verwijderen om bij die schroefjes te komen.

Je kan de kop een stukje heen en weer drukken met je vingers tijdens het spelen. Als je geluid dan helderder wordt, dan komt je afregeling niet overeen, met die van de recorder waar de band mee is opgenomen. Je weet dan nog niet of jouw recorder goed staat en de band scheef is opgenomen, of dat jouw recorder scheef staat en de band correct is opgenomen.

Officieel heb je een afregelband nodig die volspoor mono is opgenomen, in de praktijk kan je gebruik maken van een band van een kennis met bekend goede recorder. In de bandrecordercommunity zijn er een paar mensen met zo'n volspoor tape, en als zij vervolgens een band opnemen op een met de volspoor tape afgeregelde recorder, kom je al een heel dichtbij perfecte afregeling. Het is geen rocket science, makkelijker dan een radio afregelen vind ik.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum