PTT Distributie versterker weer in de luidspreker (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.04.2023, 00:19 (369 dagen geleden) @ Jan Bus

Hoe dan ook: Zit het schermrooster g2 echt aan aarde dan zou ik graag verdere uitleg willen hebben hoe deze schakeling werkt. Wie kan daar meer over zeggen? Voor zo ver ik het kan bekijken blijft er van de roosterruimte g1 van B1 niets over als g2 geaard is. Ben deze schakeling niet eerder tegen gekomen.

Groet, Jan

Eerlijk gezegd snap ik er ook niets van, het schermrooster wordt vaak gezien als een hulprooster maar is in feite de 1e anode van de buis, dit is de elektrode die de totale stroom op gang brengt.
Echter doordat het grof gewikkeld is vliegen de meeste elektronen er doorheen en komen zo op de anode terecht.
Maar goed, dat is de theorie en in de praktijk pakt e.e.a. soms weleens iets anders uit en daarom heb ik vanavond even een opzetje gemaakt met een nieuwe (en nauwkeurig gemeten!) UL41 uit mijn voorraad welke het dichtst bij de Bogey value zit.
Onder dezelfde condities als bij Maurice zijn versterker, d.w.z. met 115 V op de anode, schermrooster op nul volt en -775 mV aan het rooster meet ik een instelstroom van slechts 97 μA.
Er blijft dus inderdaad niets meer van de roosterruimte over en je moet dus al vrij snel gaan sturen in de roosterstroom.
Nu is die versterker weliswaar stevig tegengekoppeld maar toch lijkt me dit verre van ideaal.
Misschien dat Maurice op een regenachtige zondagmiddag is een paar plaatjes met de scoop kan maken bij wat verschillende ingangssignalen?
Blijft wel een zeer apart iets.
Just my two cents.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum