PTT Distributie versterker weer in de luidspreker (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 18.04.2023, 00:30 (375 dagen geleden) @ Maurice

Ik zal binnenkort eens enkele PTT luidsprekers met versterker uit de opslag halen en kijken hoe het daar zit.
Ik heb hier een speciale PTT luidspreker met versterker waar je ook een platenspeler op kunt aansluiten.
Deze is ook uitgerust met twee maal UL41 en de opzet is ongeveer hetzelfde, echter deze heeft een voedingstrafo en een omschakelkastje voor draadomroep/luidspreker. Bij gebruik als draadomroep luidspreker kan de versterker uitgeschakeld worden.

Deze luidspreker heb ik vanavond gedemonteerd vanwege de schakeling van de 1e UL41. Ook bij deze luidspreker wordt het schermrooster uit een spanningsdeler 100 k/20 kOhm gevoed, ontkoppeld door een elco.
Ben benieuwd hoe het bij mijn andere luidsprekers zit.
Het officiele schema geeft 390 kOhm aan als schermrooster weerstand, ontkoppeld met 4 uF.

Overigens lijkt het op de foto’s van Maurice min of meer origineel te zijn. Het is wel erg netjes gedaan en meestal zie je wel dat het later aangepast is.
Opvallend is ook dat bij mijn luidspreker voor de kathode aansluiting van de UL41’s pen 3 als kathode is gebruikt i.p.v. pen 7. Kennelijk zit in de buis de kathode ook aan pen 3 vast.

Overigens ben ik een keer in een Geloso versterker een standby schakeling tegengekomen waarbij de schermroosters van de eindbuizen aan een negatieve spanning werden gelegd bij standby, ik heb daar aan gemeten en het bleek dat de anodestroom niet volledig werd opgeheven bij schermroosterspanning 0, maar wel bij een negatieve spanning,
Zou dit bij de UL41 ook zo zijn?

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum