TECH TE-20 meetzender problemen (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.02.2024, 20:12 (74 dagen geleden) @ Beach11

Misschien eerst eens beredeneren wat er nu eigenlijk aan de hand is?
Als we kijken naar het signaal dan lijkt dit nog het meest op de anodestroom van de oscillator, bij vrijwel alle LC oscillatoren is dit een reeks pulsen.
Vergelijk het met een slinger van een klok, je hoeft hem steeds maar een tikje te geven en hij blijft gaan.
Over de kring ontstaat dan door opslingering vanzelf het sinusvormig HF signaal.
Ik zou dat eerst eens even controleren met de scoop en een 10:1 probe met lage capaciteit.
(Als je de 6AR5 eruit trekt en de anode spanning voor de tweede triode helft onderbreekt weet je bij het meten aan de oscillator dat de rest de boel niet beïnvloed.)
Het zou kunnen zijn dat de kringkwaliteit in combinatie met de relatief hoge voedingsspanning dermate beroerd is dat het HF signaal erg klein in verhouding tot de anodestroom pulsen en aangezien de kathodevolger het signaal direct van de anode oppikt is het duidelijk dat dit dan ook zo op de uitgang verschijnt.
Wat je even eenvoudig kunt proberen is het signaal aan de andere kant van de kring af te takken. (rooster van de oscillator triode) Eventueel met een wat kleiner C'tje van een paar pF. (of twee stukjes geïsoleerd montagedraad in elkaar gedraaid)
Wat verder ook wel vreemd is is dat de uitgang DC voert en de kathode weerstand varieert met de stand van de niveau potmeter, dit kan eenvoudig verholpen worden door een C'tje tussen de loper en de deler te plaatsen.
Het lijkt er wel een beetje op dat het een erg uitgenepen ontwerp is en er bij de bouw van deze toestelletjes letterlijk op ieder dingetje wat maar even weggelaten kon worden is bespaard.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum