TECH TE-20 meetzender problemen (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 19.02.2024, 10:27 (73 dagen geleden) @ Maurice

Mijn Heathkit-variant op de Tech TE-20 heeft iets eigenzinnigs: je hebt het bereik dat tot 110MHz gaat. Daar staat bij mij bij "Calibrated harmonics" en dan een schaal die tot 220MHz gaat, zonder dat je de bereikschakelaar hoeft om te schakelen.

Dat betekent dus dat de mensen bij Heathkit zich er zeer van bewust waren, dat het signaal dusdanig vuil en harmonischenrijk was, dat de 2e harmonische sterk genoeg was om die in te zetten voor de banden boven de 110MHz. Vervorming hier dus geen fout, maar een feature.

Ook de mijne geeft een zwaar vervormde sinus, ongeacht het uitgangssignaal. Ik heb me daar ook vaak genoeg aan gestoord. Ik geloof dat ik de papiercondensatoren in de mijne al had vervangen - in ieder geval zéker die van de netspanning naar het metalen huis. Maar ik zal het eens nagaan.

Een ander punt waar ik tegenaan loop, is dat de modulatie een vuil mengsel van AM en FM is. Daardoor is ie niet inzetbaar als klein thuiszendertje.

Onder de streep is ie nog wel bruikbaar voor kleine afregelklusjes, daar niet van. Maar als ik de F(res) van LC kringen probeer te bepalen zit ik steeds met valse pieken door al die harmonischen. Maar ik heb me er nooit toe gezet om er wat aan te doen. Waarschijnlijk kom je een eind als je die oscillator wat zachter laat werken.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum