Teletone Trekken en Terugkoppeling (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.06.2024, 11:19 (87 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 13.06.2024, 11:35

De bespreking van de Teletone 111 op de LC-Kring liet een paar vragen achter.

Zoals gebruikelijk in Amerika, gebruikt de Teletone een Pentagrid buis als mengschakeling. We bespraken deze buis, waarvan een bekend nadeel is dat hij lijdt aan "meetrekken". Dat wil zeggen, sterke signalen op de antenne-ingang laten de oscillatorfrequentie verschuiven. Met een proefje werd deze verschuiving aangetoond en ook dat de Philips BX210U (met triode-heptode-mengtrap) geen meetrekneigingen heeft.

[image]

De vraag die hierover kwam: Wat merk je hiervan nou echt als gebruiker van de radio? Zelf denk ik dat het afstemmen wat lastiger wordt omdat je de oscillator als het ware over hobbels moet trekken. Maar ik heb dit nooit echt als een probleem ervaren op de middengolf. Misschien dat op de kortegolf het afstemmen echt lastiger wordt?
Kortom de eerste vraag is wat merk je nou echt als nadeel van trekken van de oscillator?

Verder zagen we [image] dat de anodecondensator van de eindbuis niet met de nul is verbonden maar met de kathode. Die geeft een meekoppeling van het signaal dus mogelijk extra versterking? We hadden het in ieder geval nog nooit gezien. De tweede vraag is dan: wat is de bedoeling van deze verbinding, dat hij naar de kathode gaat ipv naar de nul?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum