Teletone Trekken en Terugkoppeling (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 13.06.2024, 15:00 (86 dagen geleden) @ Goldline

Mijn poging tot het verklaren van wat de condensator tussen anode en kathode veroorzaakt.

Stel de stuurroosterspanning stijgt:
- Dan stijgt de anodestroom.
- Dan daalt de anodespanning.
- Dan neemt het spanningsverschil tussen stuurrooster en kathode af (de kathode heeft in rust immers een positieve spanning terwijl het stuurroosterspanning in rust 0 V is)

De afname van het spanningsverschil tussen stuurrooster en kathode wordt iets tegengewerkt door de tegenkoppeling die over niet ontkoppelde kathodeweerstand ontstaat (de kathodespanning stijgt immers iets omdat de anodestroom stijgt).

Maar het spanningsverschil tussen stuurrooster en kathode neemt per saldo nog steeds af (de stuurroosterspanning stijgt meer dan de kathodespanning; als dit niet zo zou zijn, zou de anodestroom niet meer kunnen stijgen).

Via de condensator tussen anode en kathode wordt voor hoge frequentie de dalende anodespanning naar de kathode gekoppeld.

Dat maakt dat de kathodespanning voor hoge frequentie minder stijgt dan voor lage frequentie.

Dat maakt dat het spanningsverschil tussen stuurrooster en kathode voor hoge frequentie meer afneemt dan voor lage frequentie.

Dat betekent dat de tegenkoppeling over de kathodeweerstand voor hoge frequentie wordt verminderd. Dat kun je als een vorm van meekoppeling voor hoge frequentie zien.

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum