Teletone Trekken en Terugkoppeling (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 13.06.2024, 18:58 (86 dagen geleden) @ Maurice

Zie het schema op bladzijde 106:

Hi-Fi Amplifier Circuit - Rodenhuis, Philips

Uit de beschrijving op bladzijde 105 blijkt dat C14 en R14 tegenkoppeling veroorzaken vanaf de anode naar de kathode van de voorafgaande triode.

Daar volgt volgens mij uit dat een dergelijke terugkoppeling naar de kathode van dezelfde buis meekoppeling moet veroorzaken, mits de kathode weerstand niet ontkoppeld is.

Bijgaand het schema van "Een vlot muziekversterkertje" van Radio Bulletin/Amroh.

R13 veroorzaakt daar positieve terugkoppeling (waardoor 2 kathode condensators worden uitgespaard). Als je, zoals Cees in zijn eerdere bericht deed, alleen naar fase zou kijken, kom je op negatieve in plaats van positieve terugkoppeling uit.

Wat volgens mij in dit soort analyses in ieder geval van belang is, is dat wordt ingezien dat kathode bias (dus negatieve voorspanning d.m.v. een kathode weerstand) een soort 'spiegeling' van het verloop van het spanningsverschil tussen stuurrooster en kathode met zich meebrengt.

Dat er in de situatie in het eerste bericht sprake is van inductie en capaciteit zal vast meebrengen dat er wat faseverschuiving mee kan spelen. Mijn analyse is dan ook zeker een versimpelde. Maar ik zie nog niet waarom die in essentie foutief zou zijn. Als iemand die kan weerleggen, dan zie ik dat graag. Daar zou ik enorm van leren.

[image]

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum