Bestaat een vooroorlogse Amerikaanse "triple diode-triode"? (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau ⌂ @, Konongo, Ghana, 01.07.2024, 15:10 (17 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Robert Gribnau, 01.07.2024, 15:21

Dag Maarten,

Ik begin te vermoeden dat de informatie op Radiomuseum over het al in 1937 toegepast zijn van de 6S8 in de Patterson 77B en 78B onjuist is.

Op de pagina over de 6S8 op Radiomuseum staat dat er geen 6S8 heeft bestaan, dus dat er geen uitvoering met een metalen ballon van de heeft bestaan. Zie:

6S8 - Radiomuseum

De 6S8GT werd voor het eerst in 1945 vermeld in de "Electron Tube Registration List". Zie:

6S8GT - Radiomuseum

Het is voorts wat vreemd dat op Radiomuseum maar 2 toestellen met een 6S8 worden vermeld, terwijl alle andere modellen met een 6S8(GT) van 1946 en later zijn.

De bron die op Radiomuseum is gebruikt voor de conclusie dat de 6S8 is toegepast in de Patterson 77B en 78B is Rider's Perpetual Volume 9-1. Het schema dat op Radiomuseum is te downloaden, is van beroerde resolutie. Helaas is de resolutie van het schema en het chassis in de bron zoals te vinden op internet (de site van World Radio History) zelf niet beter. Of er echt "6S8" op staat, is althans voor mij niet vast te stellen. Bijgaand een kopie van de betreffende pagina.

Wat mij opvalt in het schema, is:
- Dat er maar 8 aansluitingen van de betreffende buis worden gebruikt, terwijl de 6S8(GT) 9 aansluitingen heeft (Octal voet + topaansluiting).
- Dat het schema een merkwaardige representatie van het interne van de betreffende buis laat zien. Twee dioden en hun gemeenschappelijke kathode zijn wel te zien. Maar verder lijkt net alsof er aan beide kanten van de kathode een rooster zit. Ik zie geen aparte tweede kathode voor de derde diode. Ik zie sowieso niet echt iets dat op die derde aparte diode duidt.
- Dat aan de rechterkant van de betreffende buis de twee roosters (of wat het ook mogen zijn) met elkaar verbonden zijn getekend. Ze zouden voorts ook beiden met B+ in verbinding staan, wat volgens mij echt niet kan kloppen.

Het zou op grond van het voorgaande volgens mij goed mogelijk zijn dat de zogenaamde 6S8 in de Patterson 77B en 78B in werkelijkheid een 6B8 is. De 6B8 is een duo diode + pentode. De 6B8 bestond wel (dus met metalen ballon) en is in 1936 op de markt gekomen. Het verklaart ook dat B+ naar in ieder geval 1 rooster loopt, wat dan het schermrooster van het pentode deel zal zijn.

[image]

--
Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum