"U" buizen radio toestellen, waarom ? (Techniek Radio/TV)

door Henk vdB @, 18.07.2024, 21:05 (51 dagen geleden) @ A. Ouwehand

De belangrijkste reden is uiteraard de geschiktheid voor diverse netten van destijds.

Enkele bijkomende zaken (meestal geen voordeel):

*Veel verlies, door gebruik van "dropper" weerstanden waardoor het meestal kleine toestelletje erg warm wordt. Toen er overgegaan werd van bakeliet naar kunststof kastjes moesten er vaak maatregelen tegen smelten en of vervormen van de kast genomen worden. In sommige toestellen werd dat opgelost door een asbest plaatje te monteren aan de bovenkant binnenin, soms door een metalen plaatje daarvoor te gebruiken. De verliezen door de dropperweerstanden werden in die tijd nog niet als een probleem gezien.

*Brom: door de meestal enkelfasige gelijkrichting was er meer kans op brom als het toestel op AC gebruikt werd.

*Het toestel was minder zwaar dan wanneer er ook nog een zware trafo in gemonteerd moest worden. Het toestel was daardoor makkelijk even te verplaatsen. Een dergelijk klein toestel was vaak een extra radio die op meerdere plekken gebruikt werd.

*Gevoeligheid minder bij gebruik op 110V door lagere voedingsspanningen op de buizen. Voeden dmv een autotrafo van 220 naar 110V om de verliezen te verminderen levert dus bij veel toestelletjes een slechtere performance op en een lager uitgangsvermogen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum