"U" buizen radio toestellen, waarom ? (Techniek Radio/TV)

door verbeek @, Zutphen, 19.07.2024, 09:08 (51 dagen geleden) @ A. Ouwehand
Bewerkt door verbeek, 19.07.2024, 09:41

Het heeft allemaal te maken met de geschiedenis van elektriciteit. De eerste centrales werden aan de rand van de stad gebouwd, zo dicht mogelijk bij het centrum. Waarom gelijkstroom? De reden was simpel: een stuk goedkoper dan de wisselstroomcenrales met transformatoren. Daarbij kon je de opgewekte gelijkstroom opslaan in accu's, om pieken in het verbruik op te vangen.
Er zat wel een (groot) nadeel aan: de transportafstanden waren beperkt, tot enkele tientallen kilometers.
Om die verliezen te beperken is er voor Nederland (naderhand) gekozen voor het 220V-systeem, ipv het Amerikaanse 110/227 V.
Voor het open land, zoals het platteland vroeger heette, is wisselspanning de enige optie. In centrales wordt door de huidige generatoren 10kV opgewekt, en omhoog getransformateerd naar 50, 150, 220 en 380kV...en weer naar omlaag naar de gebruiker, 220Vac, over grote afstanden.

Waarom nou zo'n rare waarde als 220V en niet gewoon 200V?. Dat heeft te maken met een van de eerste toepassingen van elektriciteit: Het gevaarlijke gaslicht als (straat)verlichting vervangen door booglampen. En deze booglampen geven het meeste licht bij een brandspanning van gemiddeld 55V. Voor twee van die lampen in serie heb je 110V nodig om de verliezen laag te houden....Naderhand is dit omhoog gegaan naar 220V, vier booglampen in serie, door betere isolatiematerialen

Uniformiteit was destijds ver te zoeken. Iedere elektricteitsmaatschappij had zijn eigen regels (normen) qua veiligheid en gebruik van elektriciteit. Vandaar dat je in de ene stad 110Vdc kon tegenkomen, in andere steden 220Vdc of 220Vac...

Gr.Paul


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum