Lamp of buis? (Algemeen)

door Onno ⌂ @, 28.02.2009, 23:18 (5750 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door Onno, 28.02.2009, 23:38

Als het een heel oude radio is, is het een lampenradio, anders een buizenradio ;-) En het maakt uit wie spreekt, en tot wie...

De term "buis" is op een gegeven moment in de professionele literatuur ingevoerd, en pas later in de consumentencommunicatie.
Ik kan me niet herinneren ergens een soort officiële mededeling gezien te hebben dat van nu af aan de vaklieden officieel "buis" moesten zeggen. Wel eens iets gelezen in een RB eind 50-er jaren, waarin "lamp" als woord voor leken en ouderwetse lieden werd neergezet.

In het Nederlands was het eerst "lamp"
Dat is in de loop van de jaren 30/40 naar "buis" geëvolueerd, ik denk mede onder invloed van Amerikaanse en Duitse vakliteratuur.
(Als we naar de Engelsen geluisterd hadden, zou het "radioventiel" geworden zijn ;-) )

In Radio-Express 1937 zie ik vaker het woord "lamp" dan "buis"

Begin 30-er jaren sprak Philips nog over "lampen".
De gebruiksaanwijzing van de Lentebode stelt dat "Philips Miniwatt Lampen" in het toestel moeten worden gezet. En de 2514 uit 1928 is een "drielamps ontvangtoestel".
Maar in het de uitgave "grondslagen van de radiobuizentechniek" uit 1943 is het ...

In Philips documentatie van eind jaren 30 zie je beide. Voor de 915X (1940/41)heb ik verschillende schema's, in de ene uitgave de letter "L" voor de buizen in de stuklijsten en schemas, in de andere de letter "B". Zo ook voor de 667A uit 1937, de service documentatie heeft het over "menglamp"en de letter L wordt in het schema gebruikt. Een korter servicedocument (wellicht nieuwer?) gebruikt de letter B (niet voluit "buis";).

Groeten,
Onno

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum