vervangen metertje AVO buizentesters VCM Mk.III & Mk.IV (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.07.2009, 15:25 (5598 dagen geleden) @ hein
Bewerkt door Ron Kremer, 26.07.2009, 16:05

long time forgetten bedankt voor je reactie. In ons bezit 5 verschillende schema's van de VCM Mk.IV van slechte kwaliteit en zien wij gaarne de inbezit zijnde schema's dus als het even kan naar mij sturen.

God dag Hein,
Die schema’s heb je zelf al in bezit, ik heb zojuist de verwijzing van John Hupse even bekeken op de NVHR site en wat daar staat is van jou afkomstig. In het daar geplaatste MK4 manual is het eerste schema wat je tegenkomt het schema met daarin R35 en R36 fout weergegeven.

je dient het verschil van toegepaste wisselspanning of pulserende spanning voor ogen te houden i.v.m. de vormfactor en voor weergeven van de anodestroom op het metertje is pulserende spanning aan de orde met een vormfactor van 1.90476 volgens AVO-patent,

Die vormfactor kan ik niet zo gauw vinden terwijl jouw patenten van mij afkomstig zijn, is in dit verhaal verder ook niet belangrijk. Volgens mij is de vormfactor overigens gewoon 1,11 omdat we met een sinusspanning te maken hebben. Feit is wel dat een AVO op een niet afgevlakte enkelfasig gelijkgerichte sinusspanning werkt. De draaispoelmeter zal daarom altijd de gemiddelde waarde aangeven. In het geval van een AVO houdt dat in dat de meter pas fsd aangeeft bij een topwaarde van 306 mV enkelfasig gelijkgerichte spanning. Dat kun je uitrekenen op basis van o.m. een vormfactor van 1,11 en is met een scoop ook eenvoudig te checken.

wat AVO schrijft in de manuals dien je met een korreltje zout te nemen omdat het onmogelijk is hetzelfde meterschaaltje met nr. 14824-4 toe te passen op zowel de Mk.III als de Mk.IV vanwege ontbreken van een diode in de anodeleiding

Of er nu een korreltje zout bij AVO moet betwijfel ik, er staan best wel fouten in handleidingen en buizendata, maar bij welke fabrikant is dat niet het geval? De theoretische basis van (latere) AVO’s is geniaal. De two-box tester valt daar buiten en is gebaseerd op een eerder patent en dat is m.i. wel wat minder briljant. Echter, je moet het ook in de tijd zien; de ‘two-box’ tester is in ontwikkeling een (vrij vroeg) jaren dertig apparaat.

Een diode in de anodeleiding is in het geheel niet nodig, dat staat overigens ook in de patenten en heeft niets met meterschaaltjes te maken. De te testen buis werkt zelf automatisch als gelijkrichter, dat gebeurt bijv. in de AVO ‘two-box’ tester. De reden dat er later wel diodes geplaatst zijn is mij overigens niet duidelijk maar heeft mogelijk iets te maken met secundaire emissie vanaf de anode als die sterk negatief gemaakt wordt. Met een diode in de anodeleiding voorkom je dat.

Een diode in de schermroosterleiding is overigens wel gewenst, weggelaten kan bij de door nuldoorgangen gaande schermroosterspanning een negatief effect kan hebben op de stabilteit bij het meten van beam tetroden. De beamplates werken in normaal bedrijf als bundelplaten naar de anode, die werking schijnt hinderlijk verstoort te kunnen worden bij nuldoorgangen. De ‘two-box’ tester heeft overigens ook géén diode in de schermroosterleiding en ik heb daarmee bij het meten van beamtetroden als 6L6, 6V6, 807 etc. nooit problemen gehad.

…. Het maakt per slot van rekening niets en helemaal niets uit of je bij meten van een gelijkspanning van 100 V gebruik maakt van een metertje met een gevoeligheid van 50- of 100 uA opnemen van een serieweerstand met aftrek van de Ri van het metertje en de zaak rond.

Uiteraard kun je dat aanpassen. Maar wat jij in de AVO wilt is een andere meter plaatsen zonder de bestaande voorschakelweerstanden aan te passen. De enige weerstand die je wel aanpast is de grote weerstand R36 waardoor de bulk van de anodestroom loopt.

Ik heb de vier anodestroomwaarden van de AVO doorgerekend met de originele meter van 30uA en een 50uA meter met Ri van 2kOhm. Ook zijn de originele voorschakelweerstanden in de berekeningen meegenomen. Uitgerekend is bij ieder Ia bereik wat de ideale R36 waarde wordt en dat bij zowel AVO als jouw 50uA variant. Op de hoge bereiken 100 en 25 mA is de afwijking met een R36 van 252 Ohm nog binnen 1%, maar op het laagste Ia bereik van 2,5mA ga je met jouw meter 8,7% in de fout en dat is wel wat veel. Naar afwijkingen bij steilheidsmetingen etc. heb ik nog niet eens gekeken. In het onderstaande overzicht zie je de uitkomsten

[image]

De berekening staat in een spreadsheet en daar kun je ook aardig mee spelen. Ik heb diverse waarden ingetoetst en jouw oplossing werkt op alle Ia bereiken alleen goed (afw. < 1%) als de meter een Ri heeft van 2,5 kOhm.
Als je er belang bij hebt dan moet je maar even mailen, dan haak ik het spreadsheet aan de retourmail en kun je er zelf mee spelen.

Med vänlig hälsning, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum