Welke stationsschaal in Nederlandse Philips 640A? (Techniek Radio/TV)

door Nico den Haak, 09.04.2008, 12:19 (5885 dagen geleden) @ Jan Kootstra

Hoi Jan,

MP binnenkort vol? Waarschijnlijk wel :-P Heb destijds ook een dergelijke beweging opgemerkt toen ik aan de slag ging met mijn gehavende uit Mokum afkomstige 2601 ;-)

Het verschil tussen een 638 en een 640A is niet bijster groot. Enkel de speaker en uitgangstrafo zijn bij een 640A wat forser uitgevallen. Nu klinkt een 638A ook al prima, de 640A heeft wel meer volume en een wat vollere bas.

Een goede 636A met fatsoenlijke afstemc (daar ontbreekt het héél vaak aan), die goed in de pas loopt, ontvangt zeer goed. Het geluid daarentegen, is wel luid en duidelijk, maar allesbehalve loepzuiver. Met spraak valt het wel mee, toch wanneer je muziek luistert lopen nogal eens de rillingen over je rug. En niet verwege de fraaie weergave. Ik heb zoveel 636A's gehoord, ook van mensen die bij hoog en laag beweerden dat hun toestel wél 100% zuiver speelde. Inderdaad waren er een paar bij die best heel redelijk klonken.

Wanneer je een perfect afgeregeld exemplaar hebt, klinkt het op het eerste gehoor best aardig. Meer absoluut niet. Dingen blijven altijd wat rauwig klinken, vooral op muziek. Die anodedetektor van een 636A is gewoon veel minder goed. Een 640A is qua geluidskwaliteit op alle fronten veel en veel beter, gewoon even naast elkaar aanzetten en dan weet je het binnen een minuut wel...

De ontvangst van een 638-640A is ook uitstekend, geloof niet dat die zoveel beter of slechter is dan van een goede 636A. Prijstechnisch is een 636A knap overgewaardeerd, en een 640A sterk ondergewaardeerd. De waarheid ligt wat mij betreft in het midden.

Vind een 640A dus wel een waardige opvolger, al is de styling wat onopvallender en meer ingetogen dan die van haar voorganger. Géén stille afstemming oké, wel een afstemindicator. Ook een zenderschaal die in gedeelten verlicht wordt, en zo uitgeschoven kan worden. Over de verschillen in styling valt niet te discusseren. De één geeft de voorkeur aan de rondere bovenkant van de 636A, de ander zal de 640A weer mooier vinden. Ik vind qua styling beide apparaten heel mooi, en wat hebben. Kan wat dat betreft géén duidelijke "winnaar" aanwijzen.

Hoeft ook helemaal niet, tenslotte is het géén wedstrijd ;-)

Groet,

Nico den Haak.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum