philips bx 692 A (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.04.2008, 08:27 (6035 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door John Hupse †, 10.04.2008, 09:14

Paul,

Het geleverde vermogen is altijd minder dan het opgenomen vermogen, anders zou het rendement meer dan 100% zijn en dat kan natuurlijk niet.

Maar bij een balanseindtrap kan de ruststroom (dat is de stroom die door de eindbuizen loopt) lager zijn dan de stroom bij volle uitsturing. Op die manier is het mogelijk om het rendement van de versterker (dat is de verhouding tussen het afgegeven vermogen en het opgenomen vermogen) en het afgegeven vermogen zelf te verhogen. In de Philips BX692A is deze techniek toegepast.

De verschillende instellingen bij een versterker worden aangegeven als Klasse A, Klasse B enz. In oude radio's komt Klasse A het meeste voor. Hierbij loopt altijd dezelfde gemiddelde stroom door de buizen. Deze schakeling heeft een laag rendement, nog geen 50%. De versterker trekt altijd evenveel stroom, of er nu geluid uit de radio komt of niet.

Bij klasse B loopt er in rust geen stroom door de buizen. Pas wanneer er geluid uit de radio komt gaat er stroom lopen. Hierdoor is het rendement een stuk hoger, en het uitgangsvermogen ook. Er is wel een probleem, het is vrij lastig om een dergelijke versterker vervormingsvrij te maken.

Daarom zie je bij balansversterkers vaak de Klasse AB instelling, die zit tussen A en B in. Klasse AB1 zit dichter bij klasse A, terwijl AB2 dichter bij Klasse B komt.

De BX692A heeft een Klasse AB2 versterker. Dus in rust is het opgenomen vermogen laag, terwijl bij uitsturing de stroom door de buizen toeneemt. Het rendement van een Klasse AB2 versterker is vrij hoog, daardoor is het mogelijk om meer geluid met minder opgenomen vermogen te produceren. Nadeel is eigenlijk alleen de extra ingangstransformator.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum