philips bx 692 A (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 10.04.2008, 18:00 (6035 dagen geleden) @ John Hupse †

Het ingangsvermogen is dus kennelijk kleiner dan het geleverde uitgangsvermogen.


Dat duurt niet lang, de elco ontlaadt binnen zeer korte tijd, enige 10-tallen milliseconde. Je praat dan over "piekvermogen", een term die bij oude radio's niet gebruikelijk is omdat deze in het algemeen in klasse A werken.


Die zeer korte tijd valt best mee. Lang genoeg om de fortissimo´s in de muziek op te vangen. De elco´s zijn vaak 10 tot 20.000 uF.
" Het ingangsvermogen is kennelijk kleiner dan het uitgangsvermogen."
Uiteraard is dat niet het geval. Er treden verliezen op en een rendement van 50% is niet ongewoon, dus bijvoorbeeld 100 watt input voor 50 watt outputvermogen.
Tegenwoordig worden versterkers ontworpen met een voeding die het benodigde ingangsvermogen slechts kort kunnen leveren. Een 100 watt versterker kan dus bijvoorbeeld een nettrafo hebben, die nog geen 100 watt continue kan leveren. Het houdt echter in dat de versterker het uitgangsvermogen van 50 watt ook niet continue kan leveren. Gedurende kortere tijd is dat echter wel mogelijk. Het duurt een hele tijd voordat bijvoorbeeld een transformator door overbelasting defect raakt. Zoals ik al zei, komt die situatie bij weergave van spraak en muziek niet voor, zeker niet als de versterker niet fors in de clip gestuurd wordt. Het piekvermogen is nog wat groter dan het muziekvermogen, omdat die meting inderdaad plaats vind met zeer korte signalen, op een moment dat de elco´s tot de maximum spanning geladen zijn.
Bij het muziek vermogen komen nog meer factoren kijken, zoals de reeds genoemde opwarming van de trafo en de koeling van de versterker. Stuur je een moderne versterker uit met een sinustoon, dan is het meestal na 10 minuten over en uit.
Een mooi voorbeeld kan ik wel opnoemen van professionele versterkers, die gebouwd werden door Philips. Jarenlang bouwde Philips SQ4 transistorversterkers, die 250 watt continu sinustoon konden leveren. Ze konden dus ook als industrieële versterker gebruikt worden, in frequentieomvormers ed. Ze wogen maar liefst 25 kilo. Later zijn ze opgevolgd door SQ45 versterkers, deze leveren 400 watt sinus aan de belasting. De versterkers wegen slechts 20 kilo. Dat heeft niets te maken met de toegepaste schakeling, maar alles met de IEC norm voor dergelijke versterkers. Ze hoeven het vermogen slechts ca 10 minuten te kunnen leveren. Dat alles resulteerde in kleinere trafo´s, kleinere koellichamen etc. Wel kwamen er allerlei voorzienigen, zoals temperatuursensing van het koelblok (naast de uiteraard benodigde thermische terugkoppeling voor de ruststroom) om het uitgangsvermogen te reduceren bij te langdurige continubelasting. Voor continuesignalen zijn ze niet meer bruikbaar.

Dit verschijnsel is bij buizen minder aan de orde, niet in het minst omdat een balans versterker van bijv 10 watt in het buizentijdperk al een behoorlijk zware jongen was en het verschil in stroomgebruik tussen nul en vollast veel geringer
was.

Het gaat hier allemaal over transistor versterkers, en dat hoort dus officieel niet op dit forum
Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum