philips bx 692 A (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 10.04.2008, 08:35 (6035 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door soundman2, 10.04.2008, 09:00

Hallo John,

Hier ben jij mij even kwijt. Mijn simpele geest zegt mij dat afgegeven vermogen minimaal gelijk is aan opgenomen vermogen.

Ik kan het dus even niet volgen dan je met minder input meer output kan genereren.

Groet,
Paul

Het maximum vermogen wordt niet altijd geleverd. Een eindtrap die bijv. 10 watt kan leveren, zal bij een normaal audiosignaal, gemiddeld slechts één achtste deel aan vermogen leveren, dus gemiddeld zo´n 1,25 watt. Je kunt een versterker daarop dus ontwerpen. Zowel de voedingstransformator en de gelijkrichter kunnen gedurende korte tijd best wat meer vermogen leveren, zonder dat daardoor de transformator overhit raakt, of de gelijkrichter defect. Het ingangsvermogen is dus kennelijk kleiner dan het geleverde uitgangsvermogen. We praten echter over gemiddelde vermogens. Ook in de hedendaagse versterkerontwerpen zie je dit. Het is daar nog verder uitgekiend. Dat is ook de reden dat heel vaak versterkers uit gewone stereosets jarenlang prima functioneren en dan tijdens een stevig feestje de geest geven. Zeker als de versterker gedurende lange tijd veel vermogen moet leveren, komt hij van alles te kort, de trafo is te klein en gaat er thermisch uit (de ingebouwde thermozekering) of de koeling van de eindtrap laat het afweten. Ook professionele versterkers worden tegenwoordig zo ontworpen. Dat houdt in dat tijdens testprocedures, niet meer een constante sinustoon mag worden toegevoerd, maar dat dit dient te geschieden in burst mode, waarbij het gemiddelde vermogen dus aanzienlijk lager ligt. Dat alles heeft natuurlijk te maken met de kostprijs van de onderdelen.

Het voorgaande heeft niets te maken met muziek- en continuevermogen. Het verschil daar is alleen aanwezig in versterkers met een niet gestabiliseerde voeding. Het fenomeen speelt voornamelijk bij transistorversterkers. Als de versterker niet wordt uitgestuurd, zal de voedingsspanning hoger zijn dan bij volle uitsturing. Het duurt even voordat de laagste spanning bereikt wordt, door de capaciteit van de elco´s. Gedurende die tijd kan er dus (veel) meer vermogen geleverd worden. Bij muziek zullen de elko´s nauwelijks ontladen en dus ligt het muziek vermogen hoger dan RMS.

Dat een balanstrap met twee buizen de dubbele stroom trekt is ook niet helemaal juist. Een normale klasse A versterker met één buis, zal midden in de stroomkarakteristiek moeten worden ingesteld, omdat de stroom zowel toe als af moet kunnen nemen. Bij een balansversterker hoeft elke buis alleen maar een stroomtoename moeten geven. De buizen kunnen dus onderin de karakteristiek worden ingesteld en de ruststroom is derhalve een stuk kleiner.


Helemaal afwijkend voor dit forum is wat in de sterkstroom techniek gebruikelijk is. Daar hebben ze een soortgelijk fenomeen, nl de factor gelijktijdigheid. Zo kun je dus een installatie begroten, die minder kan leveren dan het vermogen van alle aangesloten apparaten. De uitleg hierover ligt geheel buiten het bestek van dit forum en geînteressseerden zouden eens kunne googlen op gelijktijdigheid bij het ontwerpen van elektrische installaties.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum