Hoe goed is een ECC99 nu werkelijk? (Techniek Radio/TV)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 03.01.2008, 15:02 (5970 dagen geleden)

Ik heb al jaren een buizeneindtrap in de kast staan. Vroeger gebruikte ik die versterker samen met een solid state voorversterker, maar die voortrap heeft intussen een andere taak gekregen. Nu overweeg ik om bij die eindtrap een buizenvoortrapje te bouwen. Daarom moet er eerst een geschikt ontwerp komen. Zomaar iets uit een boek of van het net plukken is niet leuk en het benodigde vertrouwen in de gegeven opzet ontbreekt ook nogal eens. Daarom wil ik van de grond af aan een eigen ontwerp opzetten, bouwen en doorontwikkelen. Gezien mijn beschikbare voorkennis doe ik dat het liefst met buizen. Buiten de signaalweg (voeding, afstandsbedienig) ligt dat anders.

Ik denk nu aan een driedelig ontwerp:
1. MD-voorversterker met RIAA-correctie
2. lijnversterker
3. hoofdtelefoontrap

Ik begin met de lijnversterker, want dat wordt natuurlijk de spil in het geheel. De eerste stap is de keuze van de meest geschikte buis. Zowel voor de lijnversterker als voor de hoofdtelefoontrap is een lage uitgangsweerstand nodig, dus moet dat een triode zijn met lage Ri die een flinke anodestroom moet kunnen verwerken. Bij de speurtocht naar de juiste kandidaat belandde ik op http://frank.pocnet.net/sheets/163/e/ECC899.pdf
Op het oog vrijwel zonder concurrentie de ideale buis voor het beoogde doel. Zelfs zo ideaal dat ik aan mijn ogen, of liever gezegd aan de getoonde data twijfel. De Ia/Va-karakteristieken (rechter figuur) liggen onderling op ongewoon regelmatige afstanden waardoor de Ia/Vg-karakteristieken (linker figuur) bijna kaarsrecht zijn. Ik geloof eigenlijk niet in l.f.versterkertrappen zonder tegenkoppeling, maar hiermee zou ik zo'n experiment haast kunnen wagen.

De vraag is nu: levert JJ werkelijk zo'n mooi buisje? Of zijn deze karakteristieken niet meer dan het ideaal waarnaar men bij JJ streeft? Heeft iemand al eens een karakteristiekenbundel van een of liefst nog meer serie-exemplaren gezien? Waren ze bij b.v. Philips te dom om zo'n buis te ontwerpen? Of danken we dit aan een of meer moderne materialen of technieken? En wat moet ik denken van de opmerking: "Outlets on some of these types could have different set-up."?

Ik ben erg benieuwd of iemand op dit forum inzicht heeft in en ervaring heeft met de produktiekwaliteit van deze buisjes.


Groeten, Ben


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum