Niet echt goed dus.... (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 06.01.2008, 01:03 (5968 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Door de exemplarische verschillen en de microfonie toch niet zo'n goed buisje dus. Typisch Oost-Europees, denk ik dan.

Ben, dat kun je denken maar het dezelfde problemen vind je bij buizen van westers fabrikaat. Een ECC99 is gewoon niet bedoeld voor gevoelige voorversterkers dus wordt er bij ontwerp en fabricage minder aandacht besteed aan microfonie. Probeer bijvoorbeeld maar eens een microfoon-voorversterker te bouwen met een EF80 van Philips, dan heb je geen microfoon meer nodig want de buis kan dat werk overnemen. Het type buis is simpelweg niet bedoeld voor zo'n toepassing.
Het grootste 'probleem' met oostblokbuizen is dat ze een slecht imago hebben, daar moet je doorheen kijken. Tesla, de voorganger van JJ was kwalitatief beslist goed, net als RFT (DDR) en Tungsram (Hongaars). Ik heb geen ervaring met JJ maar ze liggen aardig in de markt, dus echt slecht kan het m.i. niet zijn.

De tekst over de "outlets" deed me twijfelen. ECC99's met verschillende pinbezettingen.

De datasheet van JJ geeft aan dat een ECC99 voor diverse andere buizen een alternatief kan vormen. Dat hoeft beslist niet onwaar te zijn; of het kan hangt van de toepassing af. JJ geeft daarbij aan in zo'n geval de penbezetting of zelfs de voet ('outlets') kan afwijken. Dat betekent dus mogelijk de bedrading op de voet aanpassen ingeval de ECC99 als alternatief ingezet wordt. Deze vermelding door JJ kan alleen maar gewaardeerd worden, het voorkomt vervelende ongelukken zoals uitgebrande weerstanden of evt. de buis zelf.
Dat andere buizen andere aansluitingen hebben zegt natuurlijk niets over de kwaliteit. De ECC99 heeft dezelfde aansluitingen als de ECC81/82/83 of 12BH7, maar er zijn dubbeltrioden die daarvan afwijken (bijv. ECC84 of een 6CG7). Dit is dus geen reden om aan de kwaliteit van JJ te twijfelen.
vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum